15 C
Tuzla
30.11.2023.

Stoltenberg pozvao bh.lidere da pokažu političku volju za dobrobit svih u zemlji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako će svaki pokušaj slabljenja institucija na državnoj razini samo narušiti sigurnost Bosne i Hercegovine te pozvao političke lidere da rade konstruktivno i pokažu političku volju za dobrobit svih u BiH u unapređenju euroatlantskih aspiracija.

Zapadni Balkan je, kako kaže, prešao dug put od sukoba 90-ih.

– Ali nedavno smo vidjeli porast tenzija, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini, s agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka. NATO će nastaviti promovirati stabilnost, sigurnost i suradnju u regiji, uključujući i svakodnevni rad naše misije KFOR-a na Kosovu pod mandatom UN-a i naših ureda u Sarajevu i Beogradu. Naša suradnja s Europskom unijom ostaje suradnja od suštinskog značaja i nastavit ćemo raditi zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama – ustvrdio je Stoltenberg u intervju za crnogorsku Pobjedu.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako su njezine jedinstvene strukture važne za stabilnost zemlje, posebno Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji.

– Kao što sam rekao prošle godine, kada smo obilježavali 25. godišnjicu Daytonskog sporazuma – jedno od najznačajnijih dostignuća bilo je stvaranje zajedničkih oružanih snaga. (…) Svaki pokušaj slabljenja institucija na državnoj razini samo će narušiti sigurnost Bosne i Hercegovine. To će također imati negativne posljedice po njezinu ekonomiju i regionalnu stabilnost – kazao je glavni tajnik NATO-a.

Naveo je kako su potpuno posvećeni nastavku podrške svim naporima da se promoviraju reforme i da se osigura efikasno funkcioniranje državnih institucija.

– Pozivamo političke lidere da rade konstruktivno i da pokažu političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređenju euroatlantskih aspiracija – poručio je Stoltenberg.

Naglasio je kako je NATO odlučan u namjeri da zemljama Balkana pomogne da provedu reforme za dobrobit građana što, smatra, nije lak put jer zahtijeva stvarnu posvećenost i napredak u reformama i pomirenju.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA