10 C
Tuzla
27.09.2023.

Stopa inflacije u eurozoni dostigla novi rekord

Inflacija u eurozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5,0 procenata međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema današnjim preliminarnim podacima statističke službe Evropske unije Eurostata.

Međugodišnja inflacija u monetarnom bloku iznosila je u novembru 4,9 posto.

Rastu indeksa potrošačkih cijena u eurozoni u decembru najviše je doprinjelo poskupljenje energenata od 26 odsto na godišnjem nivou, dok su cijene hrane, alkohola i duhana povećane za 3,2 procenta, neenergetskih industrijskih proizvoda za 2,9 posto, a usluga za 2,4 procenta, objavljeno je na veb sajtu Eurostata.

Najviše stope inflacije među državama članicama eurozone zabilježene su u decembru u Estoniji od 12 posto na godišnjem nivou, i Litvaniji od 10,7 procenata, dok su najniže stope registrovane na Malti, 2,6 odsto, i u Portugaliji 2,8 posto.

Visoka stopa rasta potrošačkih cijena u evrozoni proteklih mjeseci glavna je tema u menadžerskim krugovima u kojima se raspravlja o tome da li bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da zauzme agresivniji stav u borbi protiv inflacije.

ECB je prošlog mjeseca saopštila da će do kraja marta okončati korona program kupovine obveznica, uveden prije dvije godine kada je izbila pandemija, ali je istovremeno obećala da će nastaviti sa kupovinama u okviru drugog, redovnog programa podsticaja tokom 2022.

Euro je ojačao danas za 0,2 odsto prema dolaru, i trgovao se na nivou od oko 1,131 dolara do sredine jutra.

RTV Slon/Biznis Info

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO