Stotinjak učesnika u Maršu mira ‘Žepa – Srebrenica’ krenulo ka Potočarima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Oko stotinu učesnika Marša mira “Žepa – Srebrenica” krenulo je jutros ka Potočarima gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Učesnici će preko planinskih predjela preći dionicu dugu oko 60 kilometara, putem kojim  je 1995. godine u tu nekadašnju zaštićenu enklavu došao određeni broj Srebreničana  tražeći spas. Međutim, nedugo nakon 11. jula i Žepa je doživjela sličnu sudbinu.

Po uzoru na prethodne, i ove godine učesnici iz različitih krajeva BiH žele odati počast žrtvama. Jedan od najmlađih je Mustafa Mustafić iz Sarajeva.

”Pripremao sam se fizički da mogu izdržati i nadam se da ću uspjeti”, kaže Mustafić.

Mujesira Hasanović iz Ilijaša smatra da je pohod najmanje što se može učiniti za žrtve iz tog dijela BiH.

”Strašno je što su oni doživjeli. Meni je u duši teško sada, a mogu zamisliti kako je njima bilo te 1995. godine”, istaknula je.

Mostarac Muhedin Jogunović u Maršu mira “Žepa-Srebrenica” učestvuje od 2008. godine. Smatra da bi ta ruta trebala imati veći značaj prilikom obilježavanja godišnjice genocida.

”Učestvujem već 11 godina redovno i smatram da bi organizatori trebali posvetiti više pažnje posebno ovoj dionici između Žepe i Srebrenice zbog simbolike i veze između te dvije nekadašnje enklave”, mišljenja je Jogunović.

Učenici Marša mira “Žepa – Srebrenica” u Potočare bi trebali stići 11. jula kada će prisustvovati dženazi i ukopu posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

(RTV Slon/Fena)