Stotinu sadnica za stotine osmijeha i čišći zrak u Tuzli

Stotinu sadnica za stotine osmijeha i čišći zrak u Tuzli

Objavio: -

Sretni i nasmijani što će svojim vršnjacima koji borave u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla uljepšati park, ukupno 80 mladih volontera i učenika srednjih škola zasadilo je 35 sadnica. S druge strane, kažu mladi volonteri, novo drveće i zelenilo znači i čistiji zrak u sve zagađenijoj Tuzli. Mladi pomažu mladima, poruka je koja poslana sa današnje akcije „Let's do it-a“ .

“Ovo je veoma značajno, jer imat ćemo i bolji vazduh, djeca će biti zdravija, a bit će i ovo ovdje sve pokriveno” – kazao je Eldar Vikalo.

 

Nihad Kancić  vjeruje „da svako od nas može svojim pojedinačnim doprinosom pomoći gradu u smanjenju zagađenosti ovoga grada. Također smatram da mnogi mladi na kojima svijet ostaje mogu dati svoj doprinos i mi to moramo učiniti za bolje sutra svih nas.“

„Znate kad jedna mladost koja je rođena u ovim prostorima, pa i liječena u ovim prostorima, dođe da oplemeni i uljepša ovaj prostor. Jednostavno ne možete da sakrijete emocije i da vidite i tu ljepotu ove mladosti koja sadi ovo drveće koje će uljepšati prostor Klinike za dječije bolesti“ – istakla je prof.dr.med.sc Fahrija Skokić – specijalista pedijatrije.

Osim što je park u krugu Klinike za dječije bolesti bogatiji za 35 sadnica „tuje“, akcija sadnje drveća obuhvatila je i još nekoliko bitnih lokacija u užem gradskom jezgru Tuzle. Polako grad na zrnu soli postaje i grad zelene površine, a danas je bogatiji za stotinu sadnica.  

„Imamo i pošumljavanje u kompleksu Panonskih jezera, zatim dvije mini akcije u dvorištima osnovnih škola Breške, Mramor i Dobrnja. Bit će zasađeno ukupno 100 sadnica koje smo obezbijedili uz pomoć partnera i prijatelja našeg projekta“ – istakao je Amar Kavgić – izvršni koordinator projekta „Let's do it Tuzla“.

Današnja akcija sadnje stotinu sadnica u Tuzli, šesta je po redu. Lijep pogled s prozora zasigurno će uljepšati teške dane svima koji budu boravili u Klinici za dječije bolesti. Sada će boravak u Klinici biti ugodniji ali i humaniji za sve pacijente, jer pored 35 sadnica koje pružaju ugodniji pogled, u toku je i  rekonstrukcije Klinike.