Štrajk glađu taksi djelatnika još uvijek traje

Štrajk glađu taksi djelatnika još uvijek traje

Autor: -

Ni visoke temperature zraka nisu spriječile taksi djelatnike, da nastave  borbu koju su započeli štrajkom glađu prije 48 dana, zahtijevajući da im se omogući pravo na rad, odnosno dobijanje taksi stajališta na koja čekaju nekoliko godina.

Izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu TK onemogućeno je da taksi prijevoznici, koji su registrovani na jednoj općini, ne mogu vršiti prijevoz putnika na području druge općine. Zbog toga je devet taksi prijevoznika, koji žive i rade u Tuzli, ostalo  bez posla,  jer su zbog ograničenog broja taksi prijevoznika u ovom gradu, bili prinuđeni registrirati se na drugoj općini. Njihov daljni rad u Tuzli   po novom Zakonu smatra se  prekršajem, za šta su određene i  stroge kazne.

Damir Teufik,  jedan je od štrajkača, koji je 7 i  po godina  ovu djelatnost  nesmetano obavljao u Tuzli, ali je bio  registrovan u općini Lukavac, jer  u Tuzli nije mogao dobiti taksi stajalište.

„Dva mjeseca porodice nemaju šta da jedu, svi su na Birou, niko ne radi, samo nam je Crveni krst izašao u susret i dao nam je pakete jednokratne pomoći, a od ostalih ustanova za ljudska prava niko, prozivam direktno  Mirnesa Ajanovića, predsjednika Komisije za ljudska prava. Niko nije došao da pita kako naši Tuzlaci na 43 stepena ispred Muzičke škole stoje, nemaju kapi vode“, kazao je Teufik.

Štrajkači su prije mjesec i po započeli štrajk ispred zgrade Gradske uprave Tuzla, odakle su prinudno premješteni  ispred bivše Muzičke škole i još uvijek su prepušteni sami sebi. Tvrde da im je obećano da će njihovi problemi biti rješeni i da će dobiti godinama tražena taksi stajališta. Nadležni u gradu Tuzla i resornom ministarstvu iskazuju volju da pomognu, ali ne čine konkretne poteze, kako bi im omogućili pravo na rad, stava su tuzlanski taksisti.

„Oni imaju dobru volju da nas pomognu i da nas rješe, ali ima tu Ministarstvo  saobraćaja TK, samo je 350     taksi stajališta odobreno, zašto Tuzla ne bi imala 370 , to je kantonalni grad, tu je bolnica, fakulteti, tu bude 200.000 ljudu dnevno, zašto ne može još 9 ljudi da radi“, ističe Teufik.

Jedan od devet štrajkača je i Admir Memišević  iz Tuzle, koji se ovom djelatnošću bavi 12 godina. Taksi djelatnost je obavljao u Tuzli, a bio je prijavljen u Kalesiji. U roku od 20 dana zbog izmjena spomenutog Zakona  i neposjedovanja taksi stajališta u Tuzli morao je platiti kazne u iznosu  od 1600 KM.

„Prije 12 godina sam obavljao djelatnost taksija, inspekcija koja je tada radila rekla nam je da se prijavimo na koju god hoćemo općinu, samo da smo legalni taksisiti i da će sve biti u redu, i bilo je dok nisu donijeli Zakon da nas mnogu kažnjavati do 500 KM. Ja sam dobio 4 kazne, 3 kazne po 500 KM i jednu od sto“, izjavio je Memišević.

Štrajkači tvrde da su  nadležni obećali riješiti njihov problem, ali se sa konkretnim rješenjima odugovlači.