15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Stručnjaci i studenti u Tuzli razgovarali o stanju u BiH 25 godina nakon Dejtona

Evropski univerzitet Kallos Tuzla danas je bio domaćin radionice „Korištenje snage saradnje“ koja se realizuje u saradnji sa organizacijom „East West Bridge“ i ambasadom SAD u BiH. Radionicom su rukovodili eksperti iz oblasti diplomatije, pregovaranja i izgradnje mira s osvrtom na 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Radi se o Dejtonu koji ove godine navršava 25 godina od potpisivanja. Cilj je, u principu, da se čuju mišljenja i jedne i druge strane,  da se vidi da li svi isto misle, vjerovatno ne misle isto svi o Dejtonu. Na radionici razgovaramo o tome da li je bilo opravdano ili nije bilo opravdano ono što se dešavalo”, kazao je Akademik prof.dr. Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta „Kallos“.

Studenti na radionici “Korištenje snage saradnje”

Organizatori nastoje napraviti međugeneracijski pristup  kako bi predavači podijelili vlastita politička i diplomatska iskustva te mladima dali određene smjernice u ovom pogledu. Na nedostatak političke volje kada je u pitanju proces pomirenja sugeriše i podpredsjednik organizacije „East West Bridge“.

“Mlada generacija bi trebalo sama da zna šta su joj najveći zastoji,  prepreke, najveći problemi pa da nas pozove dok još uvijek možemo nešto s njima da uradimo ili da se mojoj generaciji zahvale i da preuzmu sve što misle da trebaju”, poručio je dr.sc. Igor Davidović, potpredsjednik organizacije „East West Bridge“

Po završetku planiranih radionica očekuje se da studenti konsenzusom donesu jednu simbličnu deklaraciju o budućnosti BiH, što može biti snažna poruka onoga što mladi žele i što su kroz diskusije i promišljanja zaključili.

 

POSLJEDNJE DODANO