Studenti centra za multidisciplinarne studije u posjeti kompaniji UMEL

Studenti centra za multidisciplinarne studije u posjeti kompaniji UMEL

Objavio: -

Studenti studijskih programa Energetika, Zaštita na radu i zaštita od požara te Saobraćaj proveli su današnji dan u posjeti privrednom društvu Umel – Dalekovodmontaža d.o.o. iz Tuzle. Dio je ovo planiranih i redovnih aktivnosti koji studentima pored sticanja teoretskog znanja daju mogućnost i praktične obuke kroz terenske vježbe u realnom sektoru.

Svoja teorijska znanja studenti su proširili i praktičnim znanjima i to u oblasti energetike s posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije. Studenti su upoznati sa radom solarne elektranu smještene u ovoj firmi i ostvarenoj proizvodnji u 2017. godini. Također su se upoznali s načinom transporta materijala i načinom zaštite uposlenika na radu i u najekstremnijim klimatskim uslovima. Poseban naglasak je dat na Certifikat BS OSHAS 18001 koji ova kompanija posjeduje a koji se odnosi na sistem upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu i Certifikat ISO 14001 koji se odnosi na sistem zaštite okoliša.

U sklopu posjete potpisan je i Sporazum o obrazovnoj i stručnoj saradnji između Umel – Dalekovodmontaže Tuzla i Centra za multidisciplinarne studije iz Tuzle.

CMS Tuzla koji se nalazi preko puta Termoelektrane Tuzla u ulici Vjekoslava Tunjića, jedna je od rijetkih visokoškolskih institucija koji posebnu pažnju posvećuje i sticanju praktičnih znanja. Također CMS Tuzla studentima nakon završenog obrazovanja pruža mogućnost odrađivanje pripravničkog staža iz struke.

U centru za multidisciplinarne studije od danas se roditelji i maturanti srednjih škola iz Tuzle i TK mogu informisati o mogućnostima studiranja te studijskim programima koje nude. Više informacija na web stranici: http://cms.edu.ba/