Studenti CMS -a u posjeti Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla/FOTO/

Studenti CMS -a u posjeti Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla/FOTO/

Autor: -

Studenti Visoke škole “CMS – Centar za multidisciplinarne studije” Tuzla danas su posjetili Profesionalnu vatrogasnu brigadu Tuzla, gdje su im vatrogasci prezentirali način rada, podjelu poslova i raspoloživu opremu. Budući da je CMS usmjeren na edukaciju budućih zaposlenika u oblasti ekonomije, saobraćaja, energetike, informacijskih sistema i tehnologija, zaštite na radu i zaštite od požara, praksa je najbolji način da mladi steknu radno iskustvo i na taj način obezbjede sebi prednost na tržištu rada u odnosu na kandidate bez prethodnog radnog iskustva.

„Mi obrazujemo kadrove upravo za ovu jednu važnu društvenu djelatnost, zato nam je veoma bitno da u okviru prevencije dobro obučimo naše studente teoretski, ali naravno i sve što smo držali u kabinetu na nastavi sa studentima uz pomoć kolega iz Profesionalne vatrogasne jedinice i pokažemo. Dobili smo jedan dobar spoj teorije i prakse i pripremili naše studente za njihov budući rad“, izjavio je prof.dr.sc.Željko Knežiček, vanredni profesor na CMS-u Tuzla.

Studenti CMS –a već su sarađivali sa vatrogascima. Zajedno su učestvovali na NATO vježbi gdje su tuzlanski vatrogasci svojim znanjem i vještinama stojali rame uz rame sa vatrogascima iz svih dijelova svijeta. Vatrogasci i sudenti zajedno su obilježili i Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, a zajedno su učestvovali i u javnoj naspravi o Nacrtu zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu. Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla do sada se pokazala kao izuzetno dobar domaćin, te je rado posjećuju i đaci i studenti, ali i mališani iz  tuzlanskih obdaništa. Osim studenata CMS –a svoje znanje u ovoj jedinici nadopunjuju i studenti Rudarskog fakulteta Odjek sigurnost i pomoć.

„Danas imamo posjetu Visoke škole CMS –a gdje upoznajemo studente sa radom Profesionalne vatrogasne jednice Grada Tuzle“, kazao je Asmir Buljubašić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Studenti na praksi imaju priliku da osjete poslovni ambijent i klimu, da iznutra vide kako stvari funkcionišu u poslovnom okruženju, da steknu dodatne radne navike, a svakako i dodatne vještine i znanja, koja vrlo često, tokom studija, ne mogu da dobiju.

„Komandiri vatrogasne jedinice su nam objasnili djelovanje varogasaca na terenu, o načinu gašenja i opasnostima gašenja požara gdje npr. pri gašenju opasnih zapaljivih materija mnogo je bitno izabrati sredstvo za gašenje gdje može prilikom pogrešnog odabira doći do izazivanja hemijske reakcije i do opasnosti po vatrogasce i okolno stanovništvo koje se nalazi u neposrednoj blizini“.

Studenti druge godine CMS –a do sada su posjetili privredna društva, a u drugom semestru cilj im je posjetiti Industrjsko vatrogasno društvo koje djeluje pri Termoelektrani Tuzla čime će zaokružiti saznanja o značaju vatrogasnih društava.