Studenti Medicinskog fakulteta EU “Kallos”: Podrška ljekarima, građani ne vjerujte dezinformacijama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Studenti Medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta „Kallos“ u Tuzli iskazali su podršku ljekarima UKC-a Tuzla ali i apel građanima da prestanu sa javnim linčom oboljelih.

„Bilo je i za očekivati da će se ubrzo pozitivni slučajevi pojaviti i u našem Kantonu . Nažalost , prvi pozitivan slučaj zabilježen je kod medicinske sestre koja je sve do pojave prvih simptoma predano radila i njegova pacijente. Nakon informacija, koje su brzinom svjetlosti plasirane na društvenim mrežama, oboljela medicinska sestra, inače zaposlenica Medical Institute Bayer ( nekadašnji Centar za srce ) u Tuzli, našla se u centru javnog linča. Mnogi građani su se ponijeli neodgovorno pišući na društvenim mrežama mnoge prijetnje upućene oboljeloj ali i zaposlenicima MIB – a. Također, vrlo je važno napomenuti kako se i ostali sugrađani pogođeni infekcijom svakodnevno susreću s porukama osude. Nažalost, nitko od oboljelih nije lišen kritika i prijetnji. Zaista Vas molimo da u ovim nadasve teškim trenutcima budete podrška oboljelima, da ih ne krivite, jer vjerujte nitko od njih nije pogođen ovom bolešću a da je to želio. Dajte svoj doprinos u borbi protiv ove pošasti, tako što ćete ostati u svojim domovima. Kada god Vam je teško i dosadno sjediti u sigurnosti svoga doma, pomislite na naše heroje koji se svakodnevno bore za nas. Sada imate priliku da sjedeći u svojim domovima spasite svijet, iskoristite je jer druge prilike biti neće!“

„Poštovani građani, molimo Vas i apelujemo da ne vjerujete dezinformacijama, kojih u ovim trenutcima ima na pretek. Molimo Vas da pustite nadležne službe da obavljaju svoj posao, jer su oni jedini sposobni da ovo sve zaustave. Nemojte vršiti pritisak na medicinsko osoblje i na oboljele, jer su oni u ovim trenutcima u najkompleksnijoj situaciji. Molimo Vas da to cijenite!“, istakli su studenti u saopćenju.

„Iako strah predstavlja prirodno stanje i nije dobro kada odsustvuje , ali u ovim vremenima strah i panika mogu nam samo naštetiti. Na samom kraju apelujemo na sve naše studente i građane da se striktno pridržavaju mjera propisanih od strane nadležnih službi. Redovno perite ruke, sapunom i vodom, održavajte higijenu, jer higijena je pola zdravlja. Time pomažete i sebi, ali i drugima! Kao studenti medicine, dajemo punu podršku svim zaposlenicimama Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Medical Institute Bayer. Također, naše misli su uz sve one koji su pogođeni ovom pošasti.”