Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli od sada će stjecati znanje i u pravosudnim institucijama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vanesa Tinjić, studentica je Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a osim prava, vanredno studira na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport jer je ritmička gimnastika odavno njena ljubav. No, ova vrijedna studentica, iako zadovoljna zalaganjem profesora i njihovom profesionalnošću, kaže, studentima prava itekako fali praktičnog znanja i iskustva.

”Važno nam je da mi vidimo kako je to u pravom životu, kako se ponašati, kako pričati kakav stav imati u svim tim poslovima kojima se kao pravnici možemo baviti, jer je drugačije ono što pročitamo u knjizi i kako bi mi to primijenili u praksi, u stvarnom životu,” rekla je Vanesa Tinjić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Tako se do sada praksa svodila na periodične posjete pravnim institucijama, objašnjava Vanesa. Ipak, od sada neće biti tako – poručeno je danas sa potpisivanja Sporazuma o međusobnoj saradnji između Pravnog fakulteta i Kantonalnog tužilaštva TK, Regionalne advokatske komore i Općinskog suda Tuzla. Potpisima predstavnika ovih institucija, ozvaničena je saradnja koja će, jednostavno kazano, donijeti višemjesečnu praksu za studente treće i četvrte godine.

”Naši studenti stječu itekakva teorijska znanja na fakultetu, međutim ovo će im omogućiti da vide kako pravo funkcionira u praksi, na način da će posjećivati ove institucije i njihove organizacione jedinice i vidjeti u praksi kako funkcioniraju ti slučajevi i kako se primjenjuje pravo. Ovo je posljedica inoviranja planova i programa gdje mi već uvodimo pravne klinike, ovo je nastavak te saradnje i njeno unapređenje,” objašnjava prof. dr. Anita Petrović, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja na Pravnom fakultetu u Tuzli.

Studenti, njih više od 100, u ljetnom semestru neposredno će učestvovati u sudskim procesima, te će tako peći zanat od iskusnih pravnika. No, predsjednik Općinskog suda u Tuzli kaže da će ta praksa donijeti i dodatne benefite samim studentima.

”Lično mislim da će ovo biti jedan motivacioni faktor tokom studija i to će biti dobra prilika da se identificiraju dobri studenti koji će imati priliku da sutra budu angažirani kao sudski pripravnici i potencijalni nositelji pravosudnih funkcija,” kazao je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda u Tuzli. 

Ova informacija odličan je podstrek svim sadašnjim i budućim studentima prava, a Vanesa Tinjić, smatra da će to doprinijeti kako studentima tako i cjelokupnom društvu, jer će dobiti pravnike koje su još tokom studija, osim iscrpnog teorijskog stekli i vrijedno praktično znanje.