23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Stupila nova pravila za putovanja u Hrvatsku i EU

Europsko vijeće prije sedam dana je donijelo preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog slobodnog kretanja tokom pandemije bolesti COVID-19.

Njome se uzima u obzir znatno povećanje stope cijepljenja i brzo uvođenje COVID-potvrda te zamjenjuje prethodno važeća preporuka.

Preporuka je stupila na snagu 1. februara 2022., istoga dana kao i akt o izmjeni uredbe o COVID-potvrdama, kojim se predviđa razdoblje prihvaćanja potvrda o cijepljenju u trajanju od 270 dana (u slučaju cijepljenja boosterom neograničeno).

U skladu s novom preporukom mjere povezane s bolešću COVID-19 trebale bi se primjenjivati uzimajući u obzir status osobe, a ne stanje na regionalnoj razini, izuzevši područja s vrlo visokom razinom cirkuliranja virusa.

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću covid-potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebali biti obvezni testirati se prilikom ulaska u države članice.

Nova pravila vrijede od danas kada stupa i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana).

U nastavku prenosimo priopćenje Vijeća:

Važeća EU covid-potvrda uključuje:

Potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.

Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje ne posjeduju EU covid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Nova korona-karta

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sustavu semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena).

Karta bi se trebala temeljiti na stopi prijavljivanja slučajeva za 14 dana, stopi cijepljenja i stopi testiranja. Na temelju ove karte, države članice trebale bi primjenjivati ​​mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, gdje virus cirkulira na vrlo visokim razinama.

Osobito bi trebali obeshrabriti sva putovanja koja nisu neophodna i zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja koje nemaju potvrdu o cijepljenju ili oporavku da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantenu.

Kočnica u nuždi

Prema novoj preporuci, pojačana je “kočnica u nuždi” za odgovor na pojavu novih varijanti zabrinutosti ili interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi, u bliskoj suradnji s Komisijom i uz potporu ECDC-a, trebalo razmotriti situaciju. Komisija, na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama, također može predložiti raspravu unutar Vijeća.

Tijekom rasprave Komisija bi mogla predložiti da se Vijeće dogovori o koordiniranom pristupu u pogledu putovanja iz dotičnih područja. Svaku situaciju koja rezultira donošenjem mjera treba redovito preispitivati.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA