Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragana Mektića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tužiteljstvo BiH, dana 17.01.2020. godine, zaprimilo je potvrđenu optužnicu i obavijest od suca za prethodno saslušanje Suda BiH, kojim je optužnica u predmetu protiv Mektić Dragana i dr. potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene., saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog koruptivnih djela kojima je pričinjena šteta od preko 240.000 KM.

Tužilaštvo tereti Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Europske unije u BiH.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao. Navodi se da je Golijanin optužen u svojstvu šefa kabineta, a Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Kako piše detektor.ba, u saopštenju Tužilaštva BiH se ističe da su optuženi počinili djelo “visoke korupcije”, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su im na teret stavljena gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH.