Sudovi imaju duple aršine pri tužbama protiv medija

Interview with businesswoman on press conference
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zloupotrebe instituta klevete u BiH su česte i nedopustive, a čak su zabilježeni i slučajevi da sudovi imaju duple aršine kada je riječ o tužbama protiv novinara i medija u kojima su zaposleni.

“Nažalost, zloupotrebe instituta klevete su sve češće. Mnogi to vide kao način da spriječe novinare u obavljanju svog posla i stvore pritisak na medije. Tekstovi potkrijepljeni dokazima i činjenicama nisu garancija da nećete biti tuženi. Tužba će vjerovatno pasti na sudu, ali oduzima dragocjeno vrijeme novinarima koje treba da posvete pisanju, te stvara osjećaj autocenzure, a medije stavlja pod pritisak zbog neizvjesnosti ishoda presude”, kaže za “Nezavisne” Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Kako dodaje, najčešće institut klevete zloupotrebljavaju političari, koji bi zbog funkcije trebalo da imaju veći prag tolerancije na istraživanje novinara.

Drugi problem je što sudovi nemaju usklađenu praksu pa su tako u jednom slučaju koji smo analizirali presudili u korist medija, pozivajući se na veći prag tolerancije javnog zvaničnika, a u drugom protiv medija, gdje je sudija ocijenio da je političar poznat u javnosti i time je njemu nanesena veća šteta”, pojasnio je Vukelić.

Slažu se i u Udruženju “BH novinari” da su zloupotrebe Zakona o zaštiti od klevete kao sredstva nedozvoljenog pritiska na medije česte, nedopustive i uglavnom dolaze od javnih ličnosti, najčešće političara i nosilaca javnih funkcija.

“O tome govori podatak da je aktivno blizu 300 tužbi protiv urednika, novinara i izdavača, što je zabrinjavajuća brojka. Drugi problem je što tužbe podnose osobe koje zloupotrebljavaju svoju političku moć i, direktno ili indirektno, utiču na ishode tužbi koji su najčešće u korist tužitelja – nositelja javnih funkcija, iako je to u suprotnosti sa standardima Vijeća Evrope i praksom Evropskog suda za ljudska prava”, kažu iz Udruženja “BH novinari”.

I u ovom udruženju ističu da sudovi koji se bave klevetom nemaju iste profesionalne standarde pa se dešava da u “istom” predmetu, s istim činjenicama i kontekstom, sud donese dvije različite presude, kao što je to bilo nedavno kod Osnovnog suda u Banjaluci po tužbama novinara Vladimira Kovačevića, pišu Nezavisne novine.

“Veliki broj tužbi za klevetu, riješenih u korist političara, kod medija nužno proizvodi cenzuru i samocenzuru. Novinari odustaju od pisanja o kriminalu i korupciji jer ne žele dane provoditi na sudovima umjesto u redakcijama”, kažu iz Udruženja “BH novinari”.

Iz Savjeta za štampu BiH napominju da se tužbe za klevetu često zloupotrebljavaju i predstavljaju sredstvo pritiska na rad medija, često dovodeći u pitanje postojanje medija.

“BiH ima kvalitetne zakone o zaštiti od klevete, ali manjkavosti u primjeni zakona i neujednačena sudska praksa zahtijevaju dodatnu pažnju”, navode iz Vijeća za štampu BiH u izjavi za “Nezavisne novine”.