Suljkanović: Šaljemo poruku suživota i pomirenja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

I ove godine iz Nezuka, mjesta koje je preživjelim žrtvama pada Srebrenice značilo spas, krenuo je Marš mira. Učesnicima Marša danas se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, te im se zahvalio što svojim učešćem pomažu da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

”Na ovaj način cijeloj Evropi i svijetu šaljemo poruku suživota i pomirenja. U naredna 3 dana, preći ćete nešto više od 100 kilometara trase koja je za mnoge Srebreničane prije 24 godine značila život i spas. Organizacijom i učešćem u Maršu mira izražava se počast svim žrtvama genocida u Podrinju, ali istovremeno i razvija svijest građana o važnosti i značaju događaja koji predstavlja stradanje Bošnjaka na prostoru Podrinja ali i cijele BiH”, rekao je premijer Suljkanović.

Također, premijer je ukazao i na problem sistemskih pokušaja da se genocid u Srebrenici minimizira.

”Minimiziraju ga i samim tim što umjesto riječi ‘genocid’ koriste riječ ‘zločin’. Stvari se moraju zvati njihovim pravim imenom. Imenom koje je potvrđeno brojnim presudama domaćih i međunarodnih sudova. I vaše hodočašće doprinos je borbi protiv takvih i sličnih pokušaja minimiziranja genocida u Srebrenici. S te strane gledajući, i ovaj Marš mira ima veliku ulogu i značaj, da prkosno i ponosno ponovno stanemo u odbranu Srebrenice, Tomašice, Prijedora, Višegrada, Foče i drugih stratišta”, zaključio je Suljkanović.

Danas je u Nezuku sve prisutne učesnike ‘Marša mira’ pozdravio i ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić koji je održao govor u kojem je pozvao sve učesnike da dostojanstveno odaju počast onima koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije.

”Genocid nad Bošnjacima nije počeo 1995. godine već mnogo ranije. Počeo je i prije samoga početka rata. Od ’92. do ’95. željeli su uništiti sve što nije srpsko”, kazao je Orić i zahvalio se učesnicima Marša mira koji su došli iz Srbije.