Sumnjiči se za ratne zločine u Vlasenici: Uhapšen Milenko Gojgolović

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, u zajedničkom djelovanju policijskih djelatnika Granične policije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu -SIPA, na graničnom prijelazu Karakaj, identificiran je i uhapšen Gojgolović Milenko, rođen  1955. u Vlasenici.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u svojstvu pripadnika VRS, na području općine Vlasenica, u ljeto 1992. godine, u logoru Sušica gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Nakon hapšenja osumnjičeni je predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i uputiti prijedlog za određivanje pritvora.

Ovaj predmet značajan je u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u BiH.

Navedeni osumnjičeni duži vremenski period boravio je u inostranstvu, u prekookeanskoj zemlji, te je bio nedostupan pravosuđu BiH, a lociran je i uhapšen nakon kraćeg boravka u BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu, intenzivno radi na pronalasku i procesuiranju osumnjčenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.