Sutra će biti objavljen konkurs za upis u srednje škole

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ovogodišnji Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona urađen je i na bazi mišljenja i prijedloga školskih odbora srednjih škola, gradskih i općinskih vijeća, Kantonalne službe za zapošljavanje i Kantonalne privredne komore, tako da u značajnom dijelu predstavlja i odgovor na potrebe tržišta rada Tuzlanskog kantona.

„Plan upisa za školsku 2020/2021. omoguava upis za 5516 učenika. Ovakav Plan upisa koji predviđa 1440 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovnu školu omogućit će učenicima, a njih je ove godine 4075 da nastav eobrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona“ – kazala je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja TK.

Prilikom izrade Plana upisa za narednu školsku godinu pored ostalih pokazatelja, Minsitarstvo se vodilo i brojem upisanih odjeljenja u tekućoj godini i u skladu s tom uradilo i određene korekcije, ističe ministrica Brašnjić.

„Još je bitno naglasiti da će konkurs za upis u srednje škole biti objavljen 8. juna u jednim od dnevnih novina, na web stranici Ministarstva, ali i na web stranicama škola. Prvi upisni rok je planiran od 8. do 12. juna, dok bi drugi upisni rok po trenutnim projekcijama trebao da bude od 15. do 22. juna, u zavisnosti od škola“ – istakla je ministrica.

Vlada TK dala je saglasnost na Listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/21. godinu.

„Prema odluci, deficitarna zanimanja na području našeg kantona su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa“ – naglasila je Brašnjić.

Učenici koji u školskoj 2020/21. godini upišu prvi razred srednjih škola sa Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja u školskoj 2020/2021. godini.

S ciljem motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000,00 KM za stipendiranje ovih učenika srednjih škola.