Sutra Mirna šetnja u Tuzli: 8372 koraka za ubijene Srebreničane

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Neformalna grupa građana Tuzle, prije pet godina odlučila je uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, mirnom šetnjom kroz grad odati počast ubijenima. Bio je to znak saosjećanja sa žrtvama genocida, a građani su prešli 8372 koraka. Od tada svakog 10. jula organizuju ovaj događaj, a broj učesnika Mirne šetnje je iz godine u godinu veći.

”Kroz našu inicijativu kada je to krenulo iz Tuzle prije pet godina, vidimo da se to prenijelo i na neke druge gradove u dijaspori, vidimo da ima jako puno svijeta koji se odaziva na takvu vrstu odavanja počasti žrtvama u Srebrenici. Mi se nadamo da će i ova peta godina proći tako što će doći puno naših građana iz grada Tuzla”, kaže Selmir Dadanović, član organizacije ”Mirne šetnje 8372 za Srebrenicu”.

8372 koraka, po jedan za svaku žrtvu genocida, preći će građani Tuzle i Tuzlanskog kantona, koji će se okupiti na ovom mjestu u srijedu u 17:30 sati. Kolona će se kretati sjevernom magistralom prema Sjenjaku, a zavšit će na Trgu žrtava genocida u Srebrenici u centru grada.

Na Trgu će biti organizovan performans kojim će se sugrađani prisjetiti genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a u Srebrenici i poslati poruku da se ono što se dogodilo u Srebrenici i Podrinju nikada ne zaboravi.

”Poruka ove mirne šetnje jeste da se nikad to ne desi, da se nikad ne zaboravi i da odamo počast i svima onima koji su preživjeli, koji su veliku golgotu prošli prilikom Marša smrti i dolaska na slobodnu teritoriju, svim ženama koje su prošle golgotu prilikom boravka u Srebrenici”, navodi Dadanović.

Organizatori ove godine očekuju učešće oko 1.500 sugrađana u Mirnoj šetnji.

”Pozivam sve građane da sutra 10. jula u 17:30 sati ispred BKC-a obuku bijele majice i da zajedno prošetamo gradom i pošaljemo jasnu poruku da se genocid u Srebrenici više nikad nikome ne desi”, riječi su Dadanovića.

Obzirom da mlađe generacije nemaju mnogo informacija o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, Mirna šetnja bit će prilika za buđenje svijesti kod tih sugrađana. Priča o tome treba krenuti od porodice, mišljenja je Dadanović, a kasnije da se o tome govori i u školama, da se djecu opominje, kako se slični događaji ne bi desili u budućnosti.