Sutra objava konkursa za prijem zaposlenika u osnovne i srednje škole TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon postupka zbrinjavanja tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama u TK, sutra će biti objavljen konkurs za prijem stručnih saradnika, nastavnika i zaposlenika koji nisu nastavno osoblje. Biće objavljeno više od 1500 pozicija za osnovne I srednje škole.

“Ukupno ministarstvo će raspisati 1586 pozicija u sutrašnjem izdanju, i to 998 za osnovne i 588 pozicija za srednje škole. od svih ukupnih pozicija 1437 pozicija sa punom ili nepunom nastavnom normom otvoreno je za nastavnike i stručne saradnike u osnovnim i srednjim školama.”, kazao je Elmir Tukić, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku.

Raspisano će biti dvije stotine pozicija manje nego prošle godine, a Pravilnik koji uređuje konkursnu proceduru omogućit će kandidatima iz reda boračke populacije da koriste prava koja im garantuje Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Kandidati koji su bili na godišnjem odmoru, a primljeni su na određeno vrijeme, nakon utvđivanja konačnih listi školama trebaju podnijeti izjavu i donijeti potvrdu iz Službe za zapošljavanje da su u tom trenutku nezaposleni, kako bi ostvarili pravo na bodovanje po osnovu boračkog dodatka.

“Aplikanti mogu se prijaviti u roku od osam dana zaključno sa 7. avgustom 2019. godine. Aplikanti po raspisanim konkursima i oglasima će predati istovjetne papire i dokumentaciju kao i prošle godine obzirom da se pravilnik nije mijenjao.”, dodao je Tukić.

Intervjui sa kandidatima će biti obavljeni 14. 15. i 16. avgusta u školama za koje su se aplikanti prijavili. Izuzetak su osnovne škole u kojima je ove godine planirano da se intervjui obave za područje općine ili grada. Kada je u pitanju intervju za srednje škole i praktičan rad u srednjim školama, intervjui će se održati u školama za koje su se kandidati i prijavili. Tukić dodaje da je uticaj direktora škola na izbor kandidata minimalan, te očekuje da će konkursna procedura biti završena na vrijeme kako bi nastava u osnovnim i srednjim školama počela bez problema.