Sutra odluka o imenovanju glavnog tužioca Tužilaštva BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za 23. i 24. januar trebalo izabrati novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Prema prijedlogu dnevnog reda, izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH planiran je za prvi dan zasjedanja, 23. januar, kada bi programe rada trebali predstaviti kandidati – Gordana Tadić, v. d. glavnog tužioca, Diana Kajmaković, tužioc u Tužilaštvu BiH, i Munib Halilović, aktuelni federalni tužioc, nakon čega će uslijediti vijećanje članova VSTV-a te donošenje odluke o imenovanju glavnog državnog tužioca.

Kako iz VSTV-a pojašnjavaju, radi se o kandidatima koje je to regulatorno tijelo odlučilo pozvati nakon okončanja konkursne procedure, odnosno obavljenih intervjua s deset od ukupno 11 prijavljenih kandidata, te formiranja rang-liste uspješnih kandidata.

Bodovanje kandidata izvršilo je državno Podvijeće za izbor nositelja pravosudnih funkcija u skladu s novim Poslovnikom VSTV-a BiH, uključujući dva kriterija – njihove radne rezultate, odnosno konačne ocjene u posljednje tri godine, te ocjenu s intervjua.

U sklopu konkursne procedure – provedbe javnog konkursa VSTV-a BiH za izbor/imenovanje rukovodećih pravosudnih funkcija, intervju s kandidatima koji su aplicirali za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH obavljen je u drugoj polovini decembra.

Novi konkurs za određeni broj rukovodećih pozicija (glavne tužioce i njihove zamjenike te predsjednike sudova u BiH) raspisan je polovinom augusta prošle godine, a  nakon što je, usljed izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, u međuvremenu, poništen raniji javni konkurs od 7. decembra 2017. godine.

Inače, na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTV-a trebala bi se naći i Informacija o Javnim konkursima za imenovanja sudaca i tužioca koji su u toku, kao i Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za prvi kvartal 2019. godine, te Informacija o procesu programiranja IPA 2019/2020.

Kako je planirano, članovi VSTV-a očitovat će se o Prijedlogu smjernica za glavne tužioce, a u vezi s donošenjem obavezujućeg uputstva kojim se propisuje obaveza provođenja finansijskih istraga prilikom istraga u određenim predmetima korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca, prenosi Fena.

U prijedlog dnevnog reda uvršten je i prijedlog aktivnosti u sklopu novog Projekta u oblasti borbe protiv korupcije i društvenog korištenja oduzete imovine stečene nezakonitim putem.

Nadalje, VSTVBiH bi trebao razmatrati Nacrt priručnika za primjenu Kodeksa sudačke etike i Kodeksa tužilačke etike, te pristupiti imenovanju novog člana Konsultativnog vijeća Evropskih sudaca.

Prema ustaljenoj praksi, na sjednici VSTV-a bit će donesene i odluke u vezi s prestankom mandata, odnosno imenovanjem određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.