Sutra otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli, u ponedjeljak, 23. septembra 2019. godine u 10:30 časova, biće otvorena izložba “MIR SA ŽENSKIM LICEM”, čiji su pokretači i kreatori Inicijativa Mir sa ženskim licem i Forum civilna mirovna služba (Forum ZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH. Otvaranje izložbe u Tuzli omogućeno je zahvaljujući zajedničkom projektu „Dijalog za budućnost“ koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH, a finansira se sredstvima Ureda UN-a za podršku izgradnji mira/ Fonda za izgradnju mira.

Izložba je nastala sa ciljem da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih.

Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti i kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg BiH društva.

Pored organizatora i idejnih tvoraca izložbe, posjetiocima će se obratiti i predstavnik Grada Tuzla, predstavnica zajedničkog projekta „Dijalog za budućnost“Alma Mirvić, Emina Busuladžić i Suvada Selimović, žene čije su se priče zasluženo našle u postavci ove izložbe. Izložba će biti otvorena sedam dana.