Sutra počinje 18. dječiji festival ”Vezeni most”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ove godine, 18. po redu međunarodni dječiji festival “Vezeni most” počinje 21-og i trajaće do 24. oktobra. Osim standardnih programa susreta djece i pisaca, nastupa djece iz vrtića i osnovnih škola planirana su i dva naučna skupa. Govorit će se o problematici prijevremeno rođene djece, na kojem će biti razmijenjena iskustva nevladinog sektora i zdravstvenih ustanova. Drugi se odnosi na dječiju književnost.

Dječija književnost se u svijetu tretira kao vrlo ozbiljna discpilina kao znanstvena, tako da Vezeni most ove godine daje svoj puni doprinos upravo zbog 18 godina, jer smatramo da dječija književnost treba da zauzima potpuno drugačije mjesto u BIH naravno i u regionu” kaže Sabina Mujezinović, članica Udruženja ”Mali princ”

Za petak 22. oktobar u Domu mladih i ove godine planirana je dodjela nagrade za literarne radove na temu Pismo Nasihi. Riječ je o autorici knjige Vezeni most Nasihi Kapidžić Hadžić. Kako je istaknuto, pisma su stizala iz cijele regije i žiri je imao dosta težak zadatak.

“To su pisma vezana za ljubav prema Nasihi, žao im je što nisu imali priliku da je sretnu. To su pisma koja su puna emocija i prenijeli su svoja osjećanja šta oni misle o njenim knjigama i proslavi njenog rođendana”. ističe Mirsada Baraković, član Organizacionog odbora

Pored pomenutog, bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada ”Mali princ” za koju su nominirane knjige objavljene u prošloj godini iz četiri zemlje pisaca koji pišu na jezicima razumljivim u regionu.

“Svake godine svaka država nominira dva pisca, ukupno 8 pisaca je i ove godine u natječaju.To su pisci koji dolaze iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH kaže Sabina Mujezinović, članica Udruženja ”Mali princ”

Manifestacija počinje sutra u ateljeu ”Ismet Mujezinović”, a za subotu je planirana dječija ulična parada, kada je u večernjim satima u Kaleidoskopu planirano i zatvaranje ovogodišnje manifestacije ”Vezeni most”.