-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Sutra počinje Međunarodni sajam turizma i ekologije ”List” 2020

Centralni park u Lukavcu sutra će postati najznačajnije mjesto za promociju turističkih potencijala u Bosni i Hercegovini. Na oko 1300 metara kvadratnih 80 izlagača će predstaviti autohtonu bosansku kuhinju, znamenitosti ovog kraja i države, kao i druge turističke potencijale.

”Tako da je ovo prilika da pokažemo sve blagodati i sve potencijale TK. Uz napomenu da je Turistička zajednica radila i na promociji sajma, tako da su nam izašle u susret iz nekoliko kantona, tako da ćemo predstaviti cjelokupnu sliku BiH na ovoj sajmu. To opravdava onaj epitet da je Lukavac centar turističkog zbivanja u BiH,” rekao je Miralem Mešković, voditelj ureda Turističke zajednice TK.

Izlagači osim naše zemlje dolaze i iz  Albanije, Srbije, Hrvatske i Slovenije, a oni će pokazati svoje kulturne znamenitosti i prirodna bogatstva ovih država. Na sajmu će oni također razmijeniti i iskustva i znanja koja će doprinijeti razvoju turizma. Sajam će biti otvoren bogatim kulturno zabavnim programom. Načelnik Lukavca smatra da je organizacija sajma pravi potez, a da je izuzetno važno da se građani pridržavaju epidemioloških mjera.

”Ja mislim da smo mi kao nosioci vlasti odgovorni da organiziramo život u mjeri u kojoj je to moguće i da proizvodemo srećo kao kod djece na šetalištu. Neophodno je tražimo ambijent da život ide dalje, a da se čuvamo koliko god je to moguće,” kazao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac 2020.

Stoga su poduzete i sve preventivne mjere i usklađena procedura kako bi se preporuke kriznog štaba u potpunosti ispoštovale.

”To znači da će prostor u sajmu biti ograđen i strogo kontrolisana dva ulaza, odnosno jedan je ulaz jedan izlaz. Strogo će biti kontrolisana temperatura svakog učesnika i zvaničnika koji dolazi. Određeni su punktovi za dezinfekciju ruku. Obavezno je nošenje maske i držanje distance,” rekao je Aziz Čačković, predsjednik Organizacionog odbora Sajma „List“.

Organizatori sajma „List“ 2020 sigurni su da će brojem i kvalitetom izlagača, nivoom organizacije, te strukturom pratećih sadržaja i očekivanim brojem posjetilaca, zadržati status lidera u organizaciji ovakve vrste sajamskih manifestacija. Prvog dana sajma bit će upriličen i Festival hrane i pića, zatim stručno predavanje ”Razvoj turizma kroz lokalne zajednice”. Drugi dan će zasigurno biti obilježen izborom za Miss Federacije koji će biti održan u Centru za kulturu od 21 sat. Ulaz na sve događaje sajma je besplatan.

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA