Sutra počinje nova grijna sezona u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Korisnici Centralnog grijanja Tuzla prethodnih 13 dana imali su tople radijatore, ali tu pogodnost neće osjetiti na računu, jer je bila u pitanju tehnološka proba sistema koja se ne naplaćuje. Već od sutra počinje nova sezona, što je i krajnji rok za puštanje u sistem grijanja svih objekata.

”Najkasnije, bez obzira ispunjavanja uslova, to je 15. oktobar. Koliko god da je toplo, 15. oktobra mi počinjemo”, navodi Suljo Sarić, tehnički direktor JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

Po završetku sezone grijanja 2018/2019. uposlenici Centralnog grijanja i drugih firmi u ime ovog preduzeća krenuli su u rekonstrukcije vrelovodne mreže na nekoliko lokacija. Izvršene su rekonstrukcije vrelovodnog ogranka na Slatini, te u Bukinju, a radovi su izvođeni i na magistralnom vrelovodu na Sjenjaku, zatim na Brčanskoj Malti i u naselju Solina.

”Uspjeli smo to sve završiti, tako da smo spremno dočekali sezonu. Nadamo se da će sve biti ok, kolege iz Termoelektrane su odradile svoj dio posla, mislim da bi trebalo sve da krene i bude ok”, rekao je Sarić.

Uz podršku nadležne gradske službe radi se i na širenju mreže daljinskog grijanja, odnosno olakšanja priključka na gradsko grijanje u onim područjima gdje je to moguće. U prethodnom periodu vršeni su priključci novih korisnika u mjesnim zajednicama Šićki Brod i Bukinje. Još uvijek na ovim područjima ima zainteresovanih za priključenje na gradsko grijanje.

”Nastavit će se ta aktivnost, radit će se, korisnici znaju da trebaju ispuniti pravne i tehničke preduslove, da imaju instalaciju centralnog grijanja u svom objektu, da imaju saglasnosti za prokopavanje, da objekat ima dozvole i sve što treba, to se može dobiti na upit kod nas u pravnoj službi, imamo već određene spiskove, već se to radi”, rekao je Sarić.

Prošla sezona grijanja završena je bez ijednog dana prekida u snabdijevanju toplinskom energijom, pa se u ovom preduzeću nadaju da će takva biti i ova. Sezona grijanja trajat će od 15. oktobra do 15. aprila naredne godine.