25 C
Tuzla
30.09.2022.

Sutra se završava 28. Sarajevo Film Festival

 

Sarajevo Film Festival je vodeći filmski festival u regiji Jugoistočne Evrope, koji okuplja filmske profesionalace kako iz regije, tako i iz cijelog svijeta. Tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala koji traje od 12. avgusta već je prikazano ili će biti prikazano ukupno 235 filmova iz čak 62 zemlja u 19 različtiih kategorija.

„Pedestjedan film se nalazi u takmičarskim programima i među filmovima koji se takmiče svi su iz Bosne i Hercegovine i regiona”  rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Festival je otvoren projekcijom filma TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Kanu. Östlundu je prije projekcije filma  uručeno Počasno Srce Sarajeva. Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu  uručeno je pet nagrada „Počasno Srce Sarajeva“ .

„Imamo ih čak pet ove godine, neka su isrca koja dugujemo. Recimo dugujemo Madsu Mikelsonu, velikom danskom glumcu Počasno Srce Sarajeva iz 2020 koji tada nije mogao biti sa nama zbog pandemije korona virusa“ dodao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo, Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je i scenaristi, reditelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Za nagradu Srce Sarajeva za TV serije 28. Sarajevo Film Festivala takmičilo se 17 serija, i to u dvije kategorije: za dramske serije i komedije. U kategoriji Srce Sarajeva – Najbolja dramska serija nagrađena je TV serija „Područje bez signala“ dok je u kategoriji Srce Sarajeva – Najbolja komedija nagrađena TV serija „Advokado“

Privilegiju da zatvori ovogodišnji Sarajevo Film Festival ima istaknuti bh. režiser Pjer Žalica i to premijerom filma „Praznik rada“.

„Kad se kaže Prvi maj to uvijek budi neki osjećaj zabave , a mislim da bi trebalo biti obrnuto. Iako zvuči da ćemo u filmu gledati nešto vedro i komično, u ovom slučaju to neće biti tako ” rekao je Pjer Žalica, režiser.

Nakon premijere filma i dodjele nagrada Srce Sarajeva biti će zatvoren  28. Sarajevo Film Festival.

 

POSLJEDNJE DODANO