-1.1 C
Tuzla
04.12.2023.

Sutra sjednica Doma naroda, budžet FBiH na dnevnom redu

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu jedna od tema budžet Federacije za 2022. godinu, predložen za raspravu po hitnom postupku, sazvana je za sutra.

Predstavnički dom je razmatrao budžet na sjednici u ponedjeljak, ali je vraćen u proceduru u formi nacrta iako je Federalna vlada kao predlagač tražila i tu hitni postupak.

Da li će Dom naroda postupiti na isti način, bit će poznato sutra na sjednici.

Kako usporavanje procedure ne bi dovelo do nepokrivenosti nove fiskalne godine u FBiH najvažnijim finansijskim aktom, Vlada je predložila, a Predstavnički dom u ponedjeljak odobrio većinom glasova Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca 2022. Tom odlukom je za period januar-mart planirano 1.116.181.228 KM za finansiranje osnovnih obaveza, dok je budžet za cijelu 2022. godinu predložen u iznosu oko 5,5 milijardi KM, za 53,8 miliona više od prošlogodišnjeg.

Da bi postao operativan, federalni budžet moraju Vladi odobriti oba doma u Parlamentu doslovno u istim tekstovima jer jedino kao takvi mogu činiti jedinstveni operativni dokument.

Vezane vijesti

TUZLA