15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

Sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za koju je predložen izuzetno obiman dnevni red, sazvana je za sutra u Sarajevu.

Među ostalim temama, predložene su izmjene i dopune Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine te dopune Zakona o javnim nabavkama, potom izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zastupničkoj inicijativi Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku izdvoji 200.000 KM za sanaciju štete i izradu novih 700 kamenih cvjetova s imenima antifašista koji su dali svoje živote za slobodu grada Mostara i čitave Evrope, te za buduću integralnu institucionalnu zaštitu i osiguranje ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, također je u najavljenom dnevnom redu.

Jedna od predloženih tema je Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zastupničkoj inicijativi Edite Đapo kojom se zadužuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) da preuzme dužnost čuvanja i zaštite objekta Partizansko groblje u Mostaru.

Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zastupničkoj inicijativi Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa prilikom uvoza robe, i to za sljedeću robu: eurodizel, lož-ulje, benzin BMB 95 i benzin MB 98, također je u najavljenom dnevnom redu ove sjednice.

Prema oficijelnoj najavi, pred delegatima će biti Izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programski planovi BHRT-a za 2022. te Izvještaj o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2021.

Među brojnim drugim temama, kandidirana je i Informacija o radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Sjednica treba da počne u 12 sati.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO