20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Sutra žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo 2023 u odbojci: Zmajice u trećem šeširu

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo 2023 zakazan je za srijedu, 16. novembar 2022. godine.

Palazzo Reale, Kraljevska palača, u Napulju (Italija), u srijedu će ugostiti predstavnike nacionalnih odbojkaških federacija koje su se plasirale na CEV EuroVolley 2023. Kao što je poznato, svoje mjesto na Evropskom prvenstvu obezbijeile su i reprezentativke Bosne i Hercegovine predvođene selektorom Stevanom Ljubičićem.

Četiri države bit će domaćini Evropskom prvenstvu 2023 godine: Belgija, Italija, Njemačka i Estonija. U svakoj od ove četiri zemlje, pored domaćina, bit će po pet reprezentacija. Svaki od četiri domaćina imat će mogućnost da odaberu po jednu reprezentaciju koju žele u sojoj grupi. Ostalih 16 reprezentacija bit će podijeljeni u 4 šešira prema rang listi CEVa, zaključno sa 16. septembrom 2022. godine. Reprezentativke Bosne i Hercegovine trenutno zauzimaju 16. mjesto na CEV rang listi, te će se prema tome, ukoliko ih neko od domaćina ne  izabere, naći u trećem šeširu. Odbojkašice će u prvoj, grupnoj, fazi prvenstva odigrati 5 utakmica.

Nakon prve faze, po četiri reprezentacije se plasiraju u 1/8 finala. Reprezentacije iz grupa A i C će svoje utakmice igrati u Belgiji, dok će reprezentacije iz grupa B i D svoje utakmice igrati u Italiji. Pobjednici utakmica 1/8 finala se plasiraju u 1/4 finale, koja će se igrati u Briselu (Belgija) i Firenci (Italija). Polufinalne i finalna utakmica će se igrati u Belgiji.

Na CEV EuroVolley 2023 za žene, pored domaćina, nastupit će: Srbija, Turska, Holandija, Poljska, Francuska, Švedska, Bugarska, Rumunija, Češka Republika, Ukraina, Slovenija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Finska, Mađarska, Azerbejdžan, Španija, Grčka i Švicarska.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine na ovoj svečanosti CEVa predstavljat će Milutin Popović, predsjednik odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

 

Vezane vijesti

TUZLA