Suvenirnica ”Naš podstrek”: Osobe sa invaliditetom doprinose turizmu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

I konačno. Nakon dvije decenije bezuspješnog traženja posla Enisa Mukinović Musić dobila je svoje prvo zaposlenje. Osoba je sa invaliditetom, a na svojoj koži je osjetila diskriminaciju i drušvenu izolaciju zbog toga. No, od sada će Enisa raditi kao promoterka proizvoda u novootvorenoj suvenirnici u gradu – ”Naš podstrek” – a ovo je za nju, kaže, nakon godina razočarenja svjetlo koje daje nadu.

”Mnogo mi znači, mnogo mi znači jer kao osoba sa invaliditetom bila sam izgubila nadu da ću ikada biti zaposlena da ću ikada raditi, a i nisam radila. Ovo kada mi je ponuđeno bila sam presretna i to se vidi na meni jer kako doprinosim sebi tako doprinosim i našem udruženju,” rekla je Enisa Mukinović Musić, promoterka proizvoda u suvenirnici.

Suvenire koje će Enisa promovisati potencijalnim kupcima plod su rada Humanitarne organizacije Lotosice Tuzla, koje je kroz radno okupacionu terapiju uključilo osobe sa invaliditetom u samu izradu proizvoda. Put do otvorenja suvenirnice nije bio nimalo lak, a velika upornost članova Udruženja i usmjerenost ka socijalnom poduzetništvu na kraju se ipak isplatilo. Tako su uz pomoć projekta Federalnog fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom zaposlili tri osobe, među kojima je i Enisa. Direktorica Udruženja objašnjava da je sada bitno da samo društvo prepozna značaj postojanja jedne ovakve unikatne radnje.

”Uputila bih poziv našim sugrađanima da dođu danas da nam se pridruže ovo je za nas značajan dan i nadam se da će korištenjem naših usluga doprinijeti ne samo osobama sa invaliditetom nego da ćemo pomoći i turističkoj promociji i ponudi našeg grada,” kazala je Enisa Bratanović, direktorica Udruženja “HO Lotosice” Tuzla

Turistička ponuda, socijalna uključenost samo su neke od oznaka novootvorenog objekta. Ali ne možemo zanemariti i kvalitet samih proizvoda koji je upečatljiv pri samo jednoj posjeti. Iz Udruženja ističu da je suvenirnica renovinara uz finansijsku podršku Caritasa BiH, Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana i Grada Tuzla. Podršku su pružili i iz Vlade TK.

”To je zaista nešto na čemu treba čestitati Lotosicima i ovo treba istaći kao pozitivan primjer u BiH kako se radi na socijalnom poduzetništvu, ali i kako svi mi u skladu sa našom nadležnošću možemo pomoći ovakve aktivnosti,” poručila je Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad socijalnu politiku i povratak TK.

A svi mi možemo doći u ulicu Zlatarska 11, iza Čaršijske džamije, gdje se nalazi uistnu posebna suvenirnica ”Naš podstrek”. Neka naš podstrek njima bude kupovina nekih… sa ljubavlju izrađenih predmeta!