12.8 C
Tuzla
02.06.2023.

Svaki jedanaesti u mjesecu podsjetnik je na žrtve genocida nad Bošnjacima

Dvadesetsedam godina od genocida nad Bošnjacima kao najkrvavijeg u Evropi nakon Drugog svjetskog rata obilježava se ove godine 11. jula. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.652 posmrtna ostatka žrtava genocida ubijenih u julu 1995. godine.

Za posmrtnim ostacima mnogih ubijenih još uvijek se traga, te su porodicama uspomene sve što im je ostalo od njihovih najmilijih. Jedan od načina da se žrtve genocida ne zaborave, kao ni sve ono što se desilo tog ljeta 1995. godine jeste i nedavno otvorena Spomen soba “ Životi iza polja smrti” u Memorijalnom centru Srebrenica, u kojoj se nalazi 100 svjedočanstava preživjelih žrtava genocida, kao i predmeti koje su do sada donirali preživjeli.

Nažalost to je samo jedan dio, mali od onog šta sam ja proživjela. Ja sam ovdje dala priču za svog brata kojeg još uvijek nisam našla i nžalost ja nisam imala mnogo toga da pohranim samo par fotografija, ali hvala Bogu pa smo imali i to”, kazala je Šehida Abdurahmanović, članica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Šehida je samo jedna od preživjelih žrtava genocida koje su uspomene na svoje najmilije pohranile u Spomen sobi u Memorijalnom centru Srebrenica da bi ih sačuvale od zaborava. Šuhra Sinanović donirala je tabakeru, jedinu uspomenu na rahmetli supruga i kako kaže drago joj je jer je primjer drugima da sutra i oni urade isto.

Inače ja sam donirala jednu tabakeru od svog muža, od koje se nisam lahko rastala. Prvo sam sa svojom djecom razgovaral jer je to od njihovog oca jedina uspomena, međutim imala sam tu želju da predam Memorijalnom centru, jer ako ja kao predsjednica Udruženja ne budem to predala, kako ću onda ubjeđivati porodice da predaju. Međutim, ja kažem mojoj djeci, čuvat ću ja i vi, ali pitanje je hoće li čuvati vaša djeca. U jednom očuvanom koje će ostati da piše da je Šuhra Sinanović donirala tabakeru svog muža”, rekla je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žena Podrinja” Bratunac. 

Otvaranje Spomen sobe rezultat je utabanog puta od 1995. godine do danas i majkama pruža osjećaj da dio njihovih najmilijih na ovaj način ostaje da živi. S druge strane svakog jedanaestog u mjesecu članice Udruženja građana “Žene Srebrenice” upućuju apel porodicama da daju krv kako bi se na osnovu DNK analize pronađene žrtve identifikovale, te svijetu šalju jasne poruke da su one živi svjedoci genocida počinjenog u Srebrenici. Ovog 11.tog u mjesecu mirni protest održale su u Bratuncu uz poruku “Istina nama, kazna zločincima” .

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!