15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

Sve spremno za sezonu grijanja u Tuzli, hoće li doći do promjena u cijenama?

Sve je spremno za grijnu sezonu u Tuzli. Tokom prethodne sezone, uposlenici JP Centralno grijanje Tuzla su izvršili remont cijevi na brojnim lokacijama u gradu, tako da su pripreme za predstojeću sezonu završene. Međutim, iako je sve spremno, grijna sezona još uvijek neće zvanično početi.

Po opštim uslovima sezona grijanja traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali ukoliko se mjerenjem ustanovi da je temperatura izmjerena u 21 sat, 12 stepeni i niža, ali tri dana uzastopno onda se proglašava sezona grijanja. Najranije može početi 01. oktobra, a 15. oktobra je zvanična sezona i tada mora početi bez obzira na vremenske uslove”, kazao je u izjavi za RTV Slon Suljo Sarić, tehnički direktor u JP Centralno grijanje Tuzla.

Osim priprema koje su izvršili uposlenici Centralnog grijanja Tuzla, određene pripreme trebaju uraditi i upravitelji u stambenim zgradama, kao i vlasnici individulanih objekata koji se griju putem gradskog grijanja.

Predstavnici etažnih vlasnika u svojim objektima trebaj da su do sada izvršili instalacije grijanja i remonte u svojim zgradama ko je imao neke zahtjeve. Poslije 20.09. ti zahtjevi se primaju samo ukoliko je neka hitna intervencija. Osim toga i vlasnici vrelovodnih podstanica trebaju svoje stanice pripremiti za sezonu grijanja sa svojim serviserima”, dodaje Sarić.

Iako postoje informacije da bi već od naredne godine moglo doći do poskupljenja električne energije, iz Centralnog grijanja su nam potvrdili da do promjena u cijenama njihovih usluga za sada neće doći.

Prema našim informacijama u ovoj godini neće biti promjene cijene Centralnog grijanja, to je što mogu reći u ovom slučaju. Imamo više tarifnih grupa, imamo korisnike čije cijene grijanja idu po metru kvadratnom površine grijanja i korisnike koji idu po potrošenoj energiji i što se tiče tih cijena one će ove godine ostati iste”, ističe Sarić.

Praćenje temperature počet će 27. septembra, a ukoliko se ne steknu uslovi za raniji početak sezone, topla proba će biti realizovana u periodu između 10. i 15. oktobra.

POSLJEDNJE DODANO