23.9 C
Tuzla
04.06.2023.

Sve veći broj hospitaliziranih u UKC Tuzla, novi soj virusa se širi brže

Od najavljenog lockdowna u Tuzlanskom kantonu za sada je ostalo samo upozorenje. Građani su pozvani na odgovorno i savjesno ponašanje, posebno tokom vikenda, a koliko su upozorenja urodila plodom, navodi resorni ministar,  utvrdit će se tokom sedmice, budući da se tokom vikenda vrši manji broj testiranja.

U suštini imali smo preko vikenda manji broj zaraženih ali je  i manji broj testiranih, tako da taj podatak značajno ne govori. Juče je utvrđeno da je i procenat pozitivnih u odnosu da ukupan broj testiranih bio nešto niži. U suštini situacija je slična kao i prethodnih dana, navodi Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

UKC Tuzla još uvijek raspolaže sa dovoljno kapaciteta za prijem Covid pozitivnih pacijenata, no ukoliko se ovaj trend nastavi, ubrzo bi mogli biti popunjeni. Ono što posebno zabrinjava nadležne jeste povećan broj hospitaliziranih pacijenata sa težom kliničkom slikom, kao i povećan broj smrtnih ishoda.  U odnosu na početak prethodnog mjeseca, broj hospitaliziranih  je skoro četiri puta veći.

Pa vjerovatno je uzrok tome pojava novih sojeva korona virusam, novih sojeva koji su potentniji, koji se brže šire i izazivaju drugačiju kliničku sliku kod pacijenata, ističe Jurić.

 Pojavljivanje novih varijanti virusa nije neočekivano, svi virusi mutiraju, šire se i napreduju. Neke od tih promjena čak mogu da budu štetne po opstanak samog virusa, ali neke mogu da ga učine zaraznijim ili opasnijim. Stručnjaci tvrde da se nove varijante korona virusa lakše šire, stoga je važno biti na oprezu. Ministar je istakao da će sljedeći korak, kada je u pitanju poduzimanje novih mjera pa i uvođenja lockdowna ukoliko za to uvide potrebu, učiniti Vlada TK.   Nove mjere bi uključivale ograničavanje svih aktivnosti koje nisu esencijalne za život, s ciljem sprečavanja sloma zdravstvenog sistema.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!