Sve više lažnih svjedočenja na sudu: Općinski sud Lukavac donio dvije presude

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

„Zaklinjem se da ću o svemu što pred Sudom budem pitan govoriti istinu i da ništa od onoga što mi je poznato neću prešutjeti.“

Ove riječi prije početka suđenja, svjedok mora izgovoriti. Iako se zakunu da će govoriti samo istinu, postoje i oni svjedoci koji vrlo često pred sudom urade baš suprotno, a dešava se i da promjene svoj prethodni iskaz. Takvi slučajevi nisu nepoznanica ni za suce sa područja Tuzlanskog kantona.

„Svako davanje lažnog iskaza pred Sudom predstavlja krivično djelo kojim je zaprijećena kazna zatvora za svjedoka koji lažno svjedoči i to do pet godina. Sudovi u krivičnom postupku se često susreću sa davanjem lažnih iskaza. Vrlo često se događa da svjedoci u istražnom postupku daju iskaz sa jednim sadržajem, a da tokom suđenja promijene taj iskaz.“ – kazao je za RTV Slon Fikret Mujkić, zamjenik predsjednika Općinskog suda Lukavac. 

Sa svjedocima koji nisu govorili istinu susreli su se i suci iz Općinskog suda Lukavac. U prethodne dvije godine u Općinskom sudu Lukavac donesene su dvije presude za lažno svjedočenje. Oba ova slučaja završena su kaznom zatvora od po tri mjeseca za one svjedoke koji su davali lažne iskaze.

Drugi predmet odnosio se na krivično djelo navođenje na prostituciju. Mujkić kaže da optuženi često vrše pritisak na svejdoke, te oni zbog toga mijenjaju svoj iskaz.

„Može biti i drugih razloga, ali uglavnom svi su usmjereni ka tome da se svjedok u tom momentu odluči promijeniti iskaz u pravcu da pomogne optuženom kako bi izbjegao odgovornost za krivičnu stvar za koju je procesuiran.“ – dodao je Mujkić. 

Osim presuda za lažno svjedočenje, Općinski sud u Lukavcu bilježi izuezetno dobre rezultate i u rješavanju drugih slučajeva. U prošloj godini na rješavanje je stiglo 8.735 novih predmeta, a od novih i starih riješeno je ukupno 6.675 njih. Na ove predmete je stiglo više od 400 žalbi, koje je sud u 90,87 posto slučajeva odbio jer je dokazano da su bile neosnovane. Obzirom da predmete izuzetno uspješno rješavaju, jedini problem uposlenika lukavačkog Općinskog suda je nedostatak sudija za čiji prijem je raspisan konkurs, a sadašnje sudije se nadaju da će kolege dobiti već polovinom ove godine.