Svečana ceremonija polaganja zakletve kadeta Granične policije BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Granična policija BiH (GPBiH) upriličila je u petak u Sarajevu svečanu ceremoniju polaganja zakletve Devete klase kadeta te policijske agencije.

Stotinu kadeta pohađalo je osnovnu policijsku obuku prve razine u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru. Obranivši završni rad, stekli su uvjete za čin “policajac”, priopćila je Granična policija BiH.

Ravnatelj GPBiH Zoran Galić u svom je obraćanju novim kolegama i nazočnim uzvanicima govorio o brojnim izazovima za tu policijsku agenciju kojoj je važno kadrovsko pojačanje.

– Sigurno vam je poznato kako se GPBiH susreće s problemom nedostatka kadrova i problemom povećanog nadolaženja ilegalnih migranata, tako da će nam novih 100 policajaca dobro doći kako bismo osvježili naše osoblje i donekle popunili kapacitete. Uvođenjem u naše redove dodatnih snaga, stvorit ćemo uvjete da učinkovitije odgovorimo na trenutačnu situaciju izazvanu nepropisnim ulaskom migranata – kazao je Galić.

Bitne procjene, dodao je, ukazuju na to da će se u ovoj godini broj ilegalnih migranata, koji će pokušati ući u našu zemlju, povećati za oko 30 posto.

Ova činjenica će predstavljati novu zadaću i još veći izazov za GPBiH, ali i za čitavo bh. društvo. Ono što nas ohrabruje je činjenica da je u tijeku odabir još novih 100 kadeta, naglasio je Galić.

Budućim kolegama poželio je dobrodošlicu u redove GPBiH, ocijenivši da su odabrali častan, zahtjevan i hrabar poziv te da moraju biti svjesni odgovornosti.

– Želim vam kazati da ćete se u svom radu morati uhvatiti ukoštac s problemima koji se budu nametali. Ne sumnjam u vašu odlučnost i predanost da prihvatite sve profesionalne izazove. Ponosno nosite policijsku odoru i budite uzor svojoj obitelji i čitavom društvu. Vaše zanimanje je veoma značajno i zahtjevno, a od vas se očekuje da stalno radite na svom stručnom i profesionalnom usavršavanju – poručio je Galić novim kolegama tijekom obraćanja.

Nazočnima se obratio i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto, koji je također poželio dobrodošlicu kadetima.

– Danas je veoma važan dan, kako za GPBiH, tako i za vas buduće policijske službenice i službenike koji ste odabrali ovaj častan i odgovoran poziv. Obučeni policajci za nas predstavljaju veliko kadrovsko pojačanje, posebno u situaciji kada se BiH suočava s povećanjem sigurnosnih prijetnji koje se prije svega odnose na ilegalne migracije – kazao je Pešto, dodavši kako je pred novim policajkama i policajcima velika odgovornost, ali i prilika da, kroz obavljanje poslova za koji su pripremljeni i uvježbani, daju veliki doprinos društvu i očuvanju vladavine prava i sigurnosti svih građana.

Kadeti su se školovali prema novom nastavnom planu i programu, usuglašenom s nastavnim planovima i programima svih policijskih agencija u BiH, koji su usklađeni s europskim standardima.

Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve, oni su primljeni u GPBiH na probni rad od 12 mjeseci, a za najboljeg kadeta proglašen je Ashar Matoruga, navodi se u priopćenju.