Svečani prijem u zgradi Vlade FBiH: ”BiH danas ima čvrsto međunarodno priznanje”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličen je u zgradi Vlade FBiH u Mostaru pod pokroviteljstvom zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edina Mušića, federalne ministrice obrazovanja i znanosti Elvire Dilberović i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Šerifa Špage.

Ministrica Dilberović kazala je kako su na ovaj događaj pozvali sve građane Bosne i Hercegovine koji na bilo koji način žele podijeliti radost neovisnosti, suverenosti i slobode.

– Sve to imamo zahvaljujući onima koji su dali svoj život ili na bilo koji drugi način doprinijeli da danas uživamo u ovakvoj Bosni i Hercegovini. Naša glavna poruka je kako je suživot u Bosni i Hercegovini moguć, kako svi trebamo uložiti maksimalan napor za toleranciju, multikulturalnost i za Bosnu i Hercegovinu kakvu baštinimo kroz povijest, i to je jedini put prosperiteta BiH prema EU i NATO putu – istaknula je Dilberović.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerif Špago ocijenio je kako je ovaj dan jedan od najvažnijih u historiji Bosne i Hercegovine.

– Na ovaj dan prije 27 godina građani su velikom većinom odlučili kako Bosnu i Hercegovinu žele kao nezavisnu državu. Od tog dana naša država je prošla kroz mnoga iskušenja među kojima je najveće iskušenje bila agresija na BiH od koje su patrioti Bosne i Hercegovine uspjeli odbraniti našu državu te tako stvoriti preduvjete da svi mi danas u miru i slobodi živimo i izgrađujemo ovu državu – kazao je Špago.

Dodao je kako bi ovaj praznik trebao biti poruka kako u budućnosti svi trebamo raditi još više kako bi stvorili državu u kojoj svaki građanin može zadovoljiti sve svoje potrebe.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić kazao je kako Bosna i Hercegovina danas ima čvrsto međunarodno priznanje te sva obilježja i simbole koje jedna država mora imati, piše Fena.

– U ovom trenutku BiH je na jednom pripremnom, ali vrlo ozbiljnom putu prema Europskoj uniji i NATO savezu, a naši unutrašnji odnosi vremenom postaju bolji i mislim da sve ide u dobrom smjeru – ustvrdio je Mušić.