Svečanim sjednicama i jasnim porukama u Tuzli obilježen Dan nezavisnosti BiH (FOTO)

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, referendumsko je pitanje na koje je prije 28 godina potvrdno odgovorilo preko dva miliona stanovnika naše zemlje, koji su glasali za promjene. I sada,  evo nas tu, u nezavisnoj Bosni i Hercegovini za koju smo platili visoku i krvavu cijenu.  Uprkos svemu ona i dalje postoji, kao takva, nezavisna, hrabra, jedinstvena i suverena. Minutom šutnje, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježja na Platou na Slanoj Banji u Tuzli predstavnici kantonalne i gradske vlasti, ali i brojna udruženja i ove godine odali su počast svima onima koji su svoje živote dali za jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu, državu svih građana.

„Okupili smo se ovdje da odamo počast ljudima, koji su položili i dali svoje živote za ovo što danas imamo i za ono što ćemo imati sutra. Najvažnije je da imamo svoju državu, ograničenu prostorima, da ne želimo i nemamo intencije da se širimo, ali isto tako poručujemo drugima da ćemo Bosnu i Hercegovinu ukoliko bude potrebe i u narednom periodu braniti onako kako smo je branili u periodu 1992. – 1995. godine“, poručio je danas Denijal Tulumović, premijer TK prilikom polaganja cvijeća na Spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.

U BiH i danas ima onih, koji negiraju nezavisnost naše države iako u njoj žive. Vlada Republike Srpske osporava ovaj dan, te se on zbog toga slavi samo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tim povodom gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović poručio je: „BiH će nadrasti sve one, koji je negiraju, a dokaz za ovo je u bogatoj historiji Bosne i Hercegovine“

Dan državnosti i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dva su praznika koja predstavljaju naš identitet i pripadnost ovoj državi, bez obzira na naše nacionalno opredjeljenje poručio je Žarko Vujović,  predsjednik Skupštine TK, te dodao: „To je praznik u kojem treba da se okupimo zajedno i da na tim osnovama zajedništva gradimo neko bolje bosansko – hercegovačko sutra kao zalog mladim generacijama i budućim naraštajima.  

Bosna i Hercegovina se upravo obilježavanjem Dana nezavisnosti mora boriti protiv onih koji je ni 28 godina nakon proglašenja nezavisnosti ne doživljavaju tako, ali i učiti mlade generacije o svim bitnim historijskim činjenicama koje se vežu za važne datume naše domovine istakla je Nataša Perić, predsjednica Gradskog vijeća Tuzla. „Mladim generacijama, odnosno u školskim udžbenicima mladim treba da predstavimo značaj i važnost historije naše zemlje, koja nije postala juče, već ima svoje duboke korijene još od srednjeg vijeka“, rekla je Perić.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim borcima u Tuzli su održane i svečane sjednice Skupštine TK i Gradskog vijeća Tuzla, a ujedno je promovisana i Monografija Skupštine TK 2005. – 2019. , a povodom obilježavanja 25. godišnjice od formiranja TK. Obzirom da ove godine 1. mart pada u nedjelju, Vlada FBiH donijela je Odluku o proglašenju 2. marta neradnim danom. Tako sutra državni organi, preduzeća i druge pravne osobe neće raditi.