17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

Svečano otvoren lukavački sajam LIST /FOTO/

Lukavački sajam turizma i ekologije ”LIST 2020” koji je otvoren danas i traje do subote, okupio je učesnike iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Na površini od oko 1.300 metara kvadratnih posjetiteljima se predstavilo oko 80 izlagača na 40 izložbenih paviljona.

Ova sajamska manifestacija održava se po 18. put, što na neki način znači da slavi punoljetstvo.

Premašila je očekivanja posjetitelja i organizatora, jer je organizovana u vremenu epidemije korona virusa i s poštivanjem epidemioloških mjera.                                           

Organizatori ove sajamske manifestacije, jedne od najpoznatijih u oblasti turizma kako u našoj zemlji, tako i regiji, potrudili su se da se tradicija ne prekida. Sajam je trebao biti održan u maju, ali je zbog, tada loše epidemiološke situacije on odgođen za septembar. Posjetiteljima su prezentovani turistički potencijali Tuzlanskog kantona, za što su se pobrinuli Turistička zajednica i resorno kantonalno ministarstvo, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski kanton obiluje različitim blagodetima, a lukavački sajam je prilika da se prikažu ti potencijali i ukaže na važnost turizma.

Ovom prilikom još jednom su nadležni podstakli na kupovinu domaćih proizvoda i korištenje domaćih turističkih potencijala.

Nosioci razvoja turizma u Tuzlanskom kantonu su resorno ministarstvo i Turistička zajednica, koji različitim projektima unaprjeđuju turističku ponudu. To čine i kroz sajam turizma i ekologije List, koji podržavaju po 18. put, odnosno od samog početka ove manifestacije.

U okviru sajma predstavljeni su i potencijali drugih kantona u FBiH te manjeg bh. entiteta. Za to se pobrinula upravo Turisticka zajednica TK koja je sa prijateljima iz drugih turistickih organizacija prezentovala sve prirodne i turisticke resurse naše domovine.

Za razvoj turizma bitna je dobra komunikacijska infrastruktura i povezanost. To je zasigurno olakšano uz Međunarodni aerodrom Tuzla, sa kojeg i na koji dolate brojni turisti koji će posjetiti destinacije širom našeg kantona i države.

Iako je bilo određenih problema zbog epidemije korona virusa, stanje se polagano normalizuje, odnosno sve je veći broj zainteresovanih građana naše i susjednih zemalja koji imaju priliku odlaska van zemlje, ali i dolazak u BiH. U Međunarodnom aerodromu Tuzla vjeruju da će Tuzla i Tuzlanski kanton i dalje biti dobrim avio linijama povezani sa ostatkom svijeta.

Tokom ceremonije otvaranja ovogodišnjeg Lista, organizovana je i dodjela priznanja za turističke organizacije, manifestacije i pojedince. Riječ je o proglašenju najboljih u ovoj djelatnosti za 2019. godinu a koju u okviru Lista organizuje Privredna komora Federacije BiH. Važno priznanje stiglo je u ruke Podruma Andrija. Riječ je o posebnom priznanju i to za događaj ”Andrinje”, manifestaciju koja je kruna vinarske godine i koja se tradicionalno održava u novembru u Paoči nadomak Čitluka, sjedištu Podruma ”Andrija”.

”Zvijezda turizma BiH 2019” barem u slučaju Podruma ”Andrija” zapravo je priznanje za jedinstvenu ponudu, uslugu i ugođaj koji svi posjetitelji dožive u ovim vinogradima, kušajući njihova vina i boraveći u romantičnim krajevima, ali i u rustikalnom s jedne strane i visoko luksuznom smještaju s druge, koji na fenomenalan način objedinjava vinsku, gastro i turističku priču ovog hercegovačkog kraja.

Posjetitelji su pored prezentacije turističkih potencijala, tokom prvog dana sajma List, mogli uživati i u vrhunskoj hrani iz domaće ali i internacionalne kuhinje. Restoran Trešnja pobrinuo se da gosti kušaju jela iz kuhinje vrsnih majstora, ali i uživaju u ukusnim voćnim aranžmanima.

Tradicionalna jela mogli su kušati svi posjetitelji u posebnom kutku ovogodišnjeg Lista. Vrijedne ruke domaćica iz nekoliko udruženja i organizacija, kako iz Tuzlanskog kantona, Brčkog, tako i Unsko-sanskog kantona, pripremile su čak i zaboravljena jela. Bosanska sofra danas je oduševila sve posjetitelje.

U okviru sajma List, prvog dana organizovan je Festival hrane i pića, upravo pod nazivom ”Bosanska sofra”. Također je održano stručno predavanje ”Razvoj turizma kroz lokalne zajednice”.

Na ovogodišnjem lukavačkom sajmu turizma i ekologije List, predstavljene su turističke agencije, zajednice i organizacije, potom privredne komore, izlagači iz oblasti tekstila i kože, proizvodnje hrane i piće, organske hrane, tradicionalni narodni običaji, te nevladine organizacije. Sajam se nastavlja u petak, također uz bogat program.

POSLJEDNJE DODANO