Svečano otvorene šalter sale u PS Lukavac i Banovići

Svečano otvorene šalter sale u PS Lukavac i Banovići

Odjeljenja za administraciju policijskih stanica Banovići i Lukavac od danas su na raspolaganju građanima ovih općina u novim, obnovljenim i po evropskim standardima uređenim prostorima unutar samih policijskih stanica. Za ovaj projekat izdvojeno je 178.000 KM. Cilj je doprinijeti kvalitetnijoj usluzi građanima, na jednom mjestu objediniti usluge izdavanja ličnih i saobraćajnih dokumenata i putnih isprava, a s druge strane ostvariti značajne uštete Ministarstvu unutrašnjih poslova i Budžetu TK.

„Vidite za ovaj prostor smo plaćali Pošti u općini Lukavac negdje oko 36.000 KM na godišnjem nivou i u Banovićima 27.000 KM, tako da smo kroz ova dva projekta napravili 63.000 KM uštede na godišnjem nivou tako da će se ova investicija isplatiti za nekih pet godina“, kazao je Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

salter-sala-01-11-01-2017

Cilj Vlade je da osposobi prostore u svim općinama u kojima prostori u policijskim stanicama to dozvoljavaju kako bi šalter sale za izdavanje ličnih dokumenata našle pod jednim krovom s policijom, s obzirom da se u većini općina ove sale nazale u prostorima BH Pošte.

„Sami smo svjedoci kako je ovo izuzetno lijepo i dopadljivo uređeno, kako je funkcionalno ustrojeno, tako da sam uvjeren da će od danas ovaj servis u smislu izdavanja ličnih dokumenata, putnih isprava i saobraćajnih dokumenata za građane biće podignut na znatno višu razinu“, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Do sada su na isti način rekonstruisane sale u Sapni i Gradačcu. Još devet općina ostalo je da se riješi u narednom periodum a u 2017. godini slijedi rekosntrukcija sala u Tuzli i Kladnju.

Iako Budžet Vlade TK za ovu godinu još uvijek nije usvojen, sredstva za unapređenje rada policije u kantonu svakako će biti izdvojena.

„U ovom trenutku najbliža varijanta je da se napravi rekonstrukcija policijske stanice Živinice koja je u najlošijem stanju, razmišljamo o Gračanici i Živinicama, ali vidjećemo koliko ćemo sredstava imati i ukoliko budemo imali dovoljno sredstava možda budemo rekonstruisali obje, ali prioritet su nam u ovom trenutku Živinice“, tvrdi Bego Gutić, premijer TK

Građani sva prava iz nadležnosti Odjeljenja za administraciju PS Banovići i PS Lukavac (lične karte, putne isprave, registracija motornih vozila i slično mogu ostvariti u Banovićima na adresi Habetova broj 1 i u Lukavcu u zgradi Policijske stanice Lukavac u Ulici Trg slobode bb.