Svečano otvoreno 10. bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dodjelom nagrada u domenu umjetnosti minijature sinoć je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli svečano otvoreno 10. bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine. Izloženo je više od 400 djela u kategorijama crtež, slika, skulptura i instalacija, a na ceremoniji otvaranja proglašeni su i najbolji ovogodišnji radovi.

Za ovogodišnje, deseto jubilarno Bijenale umjetnosti minijature BiH, koje već tradicionalno privlači umjetnike iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, ove godine pristiglo je skoro 400 radova od ukupno 135 umjetnika. U fokusu organizatora bio je kvalitet a ne kvantitet.

„Ono što je vrlo bitno i specifično da smo ovim bijenalom zaokružili desetogodišnjicu bijenala, a ustvari više od 20 godina promocije minijature, obzirom da je bijenale svake dvije godine i mi ćemo napraviti jedan iskorak više tako što ćemo u godini kada se ne održava bijenale posvetiti nekoliko manifestacija upravo tom bijenalu umjetnosti minijature“, izjavila je Mirela Ibrahimović Mehanović, vd direktorice BKC TK Tuzla.

Grand Prix 10. Bijenala dodijeljen je umjetniku Muhamedu Bajramoviću, dok je prestižnu nagradu ‘Aleksandar Aco Avramović’ dobio njemački umjetnik Andree Schweers. U kategoriji sklupture i instalacije nagradu je dobio tuzlak Amir Omerovič koji živi i radi u Njemačkoj. Dobitnica nagrade za slikarstvo je Alisa Teletović, a za grafiku Gorica Miletić-Omčikus. Dobitnik nagrade za crtež je Mensur Porović.

„Ovo je moja treća nagrada na bijenalu i prije sam dobijao nagrade za slikarstvo i za crtež, tako da jako puno radim na minijaturi i rezultat toga je vjerovatno sam po sebi i nagrada“, kazao je Mensur Porović, dobitnik nagrade za crtež.   

391 rad koliko ih ove godine učestvuje u Bijenalu umjetnosti minijature bit će izložen u galeriji BKC –a TK u Tuzli do 20. novembra tekuće godine.