Svečanom ceremonijom otvoren EYOF

Najveći sportski događaj - EYOF
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svečanom ceremonijom na stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo” otvoren je Evropski zimski festival mladih – EYOF.

Na defileu zemalja učesnica zastavu BiH je nosila alpska skijašica Esma Alić, dok je Olimpijski plamen zapalila bh. džudistkinja Larisa Cerić. Zakletvu je u ime sportista položila Asja Klačar, predstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić.

Vrhunski sportisti Refik Šabanadžović, Hamza Alić, Aleksandra Samardžić, Bibija Kerla, Sabahudin Delalić unijeli olimpijsku zastavu na stadion i podignuta na jarbol uz himnu olimpijskog pokreta.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH zajedno sa Abdulahom Skakom, Nenadom Vukovićem i Janezom Kocijančićem, otvorio je Evropski omladinski olimpijski festival EJOF 2019. Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Na stadionu je prisutno preko 25.000 gledalaca.

Preko 1.000 sportista iz Evrope od ponedjeljka do petka za medalje će se boriti na olimpijskim planinama Jahorina, Bjelašnica i Igman, te u dvoranama “Huan Antonio Samaran – Zetra”, “Skenderija” i “Peki”. Nastupiće u sedam sportova i 20 disciplina.

Oko 6.700 osoba akreditovano je za ovu manifestaciju iz svih krajeva svijeta, ne samo iz Evrope. Uz takmičare, tu su, organizatori, delegati, zvaničnici nacionalnih olimpijskih komiteta, pripadnici osiguranja, vojska, policija, vatrogasci, ljekarske službe, komunalnie službi, novinari, volonteri.

Moto najvećeg sportskog festivala mladih Evrope za uzrast od 14 do 18 godina je „We create together“ (Stvaramo zajedno).

Ovo je najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini još od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Ceremoniju su uz prigodan sadržaj upotpunile brojne poznate osobe iz sportskog života iz vremena ZOI 1984. godine, te mladi građani BiH koji su plesali i pjevali na centralnom podiju stadiona.

(RTV Slon/Nezavisne novine)