Svi policijski službenici pod jednakim uslovima u penziju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svi policijski službenici s prebivalištem u Federaciji BiH, bez obzira radili oni u kantonalnim, entitetskim, državnim ili policijskim agencijama Brčko distrikta, ubuduće će ići u penziju u pod istim uslovima.

Mišljenje je to Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova utvrđeno je na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru.

To mišljenje postaje obavezujuće za Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, istaknuo je na konferenciji za novinare.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača podsjetio je da su postojale određene nejasnoće vezano za obračun penzija za policijske službenike koji su pravo na penziju ostvarili u nekoj od policijskih agencija na državnom nivou ili u Policiji Brčko distrikta.

Mišljenjem dvaju ministarstava utvrđeno je da će se ubuduće za sve policijske službenike koji imaju prebivalište u Federacije BiH primjenjivati identični propisi prilikom penzionisanja i izračuna penzije.

– Bilo kakvo suprotno tumačenje dovodilo bi određene policijske službenike u neugodnu situaciju i praktično bi ih kažnjavali za onaj period rada koji su proveli u nekim od policijskih agencija na državnoj razini – kazao je ministar Drljača.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je kako njegovo ministarstvo ima gotovo identično mišljenje.

– Smatramo da su svi policijski službenici na nivou BiH potpuno jednaki, čak i prema zakonima o policijskim službenicima imaju ista ovlaštenja. Upravo iz tog razloga, kod donošenja ovih propisa i zakona i lex specialis Zakona o policijskim službenicima na nivou Federacije, kada smo razgovarali sa sindikatima policijskih službenika tada je rečeno da će se primjenjivati na sve policijske službenike – kazao je Čampara.

Ministar Čampara dodao je kako su sada izjednačena prava svih policijskih službenika kada je u pitanju odlazak u penziju, dok će i dalje postojati određene razlike u radnim pravim policijskih službenika s obzirom da je policijski sustav u Federaciji BiH decentraliziran te da svaka županija ima svoj zakon o unutarnjim poslovima i zakon o policijskim službenicima.