Svi smo isti: Osnovci i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta poslali jasnu poruku!

Svi smo isti: Osnovci i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta poslali jasnu poruku!

Objavio: -

S ciljem sticanja novih znanja studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, redovno se bave volonterskim aktivnostima, i trude se biti vidljivi u svojoj lokalnoj zajednici. Tako su do sada organizovali obilježavanje Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, Svjetski dan osoba sa autizmom, a upriličili su i radionicu pod nazivom „Ja volim drugačije“, za učenike trećih razreda iz tri osnovne škole sa područja Tuzle.

“Studenti su realizovali te radionice sa učenicima trećih razreda osnovne škole i ja moram da pohvalim učesnike radionica koji su poslali preko 35 radova, studenti su ocjenjivali te radovi i mi smo im pripremili simbolične nagrade. Svaki ljetni semestar imaju predmet volonterizam i svake godine su prisutni sa novim idejama na terenu koje prezentuju studenti” – kazao je Senad Mehmedinović, docent na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu UNTZ.

Poučnom pričom o ružnom pačetu, studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pokušali su prikazati djeci kako biti drugačiji nije problem društva. Također su im pokušali približiti da one drugačije od sebe trebaju prihvatiti i kada se nađu u nevolji uvijek im pomoći. Provedene radionice su i pokazale da djeca u većini slučajeva su spremna pomoći onima drugačijim od njih.

“Poprilično sam iznenađen da su djeca to lijepo prihvatila i da su razumjela svrhu naših radionica. S toga želim da pohvali OŠ Tušanj, djeca su bila fina, bili su mirni, i razumjeli su sve šta smo im pričali, iako smo očekivali da neće oni razumjeti šta mi radimo i šta je svrha našeg fakulteta” – istakao je Dražen Kukilo, student Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Jednu od simboličnih nagrada dobila je i učenica Andrea Ramić iz Osnovne škole Pazar, čiji su rad studenti ocijenili kao najzanimljiviji i koji je na najbolji način prikazao kako djeca trebaju postupiti kada je ugrožena sigurnost onih manjih i slabijih od njih.

“Nacrtala sam četiri kuće i jednog dječaka kako maltretira macu i jednu djevojčicu kako hrani i brani macu od dječaka” – kazala je Andrea Ramić, dobitnica nagrade.

Studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i u narednom periodu provodit će ovakve i slične aktivnosti, kako bismo na kraju krajeva svi bili isti, jer to i jesmo!