Svijet u 2018. godini: Krize, ubistva i vjenčanja

Foto: Financial Times
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tramp, Kim Jong Un, Merkel, Putin su i u 2018. godini najčešće spominjana politička imena, a oni su i vodili najznačajnije događaje koji su obilježili prethodnu godinu. Sukob Američkog predsjednika Trampa i predsjednika Sjeverne koreje Kim Jong Una prijetio je početku Trećeg svjetskog rata koji su dežurni apokaliptičari uveliko prognozirali. Tramp je odgovorio sankcijama Kimu, a historijski susret ova dva lidera desio se 12. juna kada su dogovorili denuklearizaciju Korejskog poluotoka. A Kim se u 2018. godini sastao i sa predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom, te je tako postao prvi sjevernokorejski vođa koji je to učinio od 1953. godine; koliko i traje neprijateljstvo ove dvije zemlje. A nakon sastanka sa Kimom 45. predsjednik Amerike se sastao i sa Putinom koji je na  izborima učvrstio svoju vlast ubjedljivom pobjedom osvojivši 75% glasova.

Mir ili nemir? 

No, iako se tada činilo da svijet počinje ploviti mirnijim vodama suočili smo se sa dugogodišnjim problemima: migrantskom krizom i  Brexitom. Evropska unija je pokazala spremnost da Velikoj Britaniji produži prijelazni period izlaska iz EU, kako bi London i Brisel imali više vremena da ispregovaraju uvjete budućih odnosa nakon izlaska Velike Britanije – što znači da nas ovo pitanje čeka i u sljedećoj godini. Ovakvu situaciju dodatno podgrijava najavljeno povlačenje Angele Merkel koje je otvorilo teško političko pitanje: ko će biti novi lider Evrope. Njemačka kancelarka poručila je da se više neće kandidirati i to nakon loših rezultata na pokrajinskim izborima. Iako su mnogi analitičari, kao i mediji vidjeli Emanuela Makrona kao novog vođu Evrope, protesti koji su zapalili Francusku uzdrmali su takvu sliku. Popularnost francuskog predsjednika se strmoglavila u ovoj godini jer su birači nakon njegovih reformi protestovali. Pokret nazvan ‘žuti prsluci’ protivio se povećanju cijena goriva, a sve je preraslo u traženje socijalne pravde – protesti su obilježeni nasiljem i neredima na ulicama Francuske. Makron je nakon toga najavio povećanje minimalne plate i poreske olakšice.

Ubistvo saudijskog novinara Kašogija koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, također je uzdrmalo svijet. Kašogi iz zgrade nikada nije izašao jer je brutalno ubijen i raskomadan. Pored Kašogija, svijet se u ovoj godini oprostio i od Džordža Buša, bivšeg predsjednika Amerike, kao i od britanskog astrofizičara Stivena Hovkinga.

No, desile su se i neke lijepe stvari…

Tako su se britanski princ Hari i glumica Megan Markl vjenčali u palati Vindzor. Par je proglasio vjenčanim nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, pred oko 600 zvanica. Više od 2.000 zvanica bilo je na proslavi vjenčanja u dvorcu. Par je sada zvanično poznat pod imenom vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, a njihovo vjenčanje pratili su skoro svi svjetski mediji. A dva svijetla događaja desila su se i na Balkanu: nakon dugogodišnjih rasprava o imenu Makedonije sa Grčkom je dogovoreno novo ime: Sjeverna Makedonija. Time je ovadržavanapravila ozbiljan korak ka evropskim integracijama.

Veliki je događaj bilo i Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Na ovom prvenstvu je među 32 nacionalne reprezentacije Francuska osvojila prvo mjesto i titulu prvaka svijeta. Iznenađenje prvenstva je reprezentacija Hrvatske koja je došla do finala osvojivši drugo mjesto i srebrenu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a kapiten Hrvatske Luka Modrić dobio je zlatnu loptu.

Na Balkanu ništa novo ili ipak? 

Kada je u pitanju Balkan, osim sportskih uspjeha Hrvatske i koraka ka EU Makedonije ostatak Balkana bio je nestabilan. Napeta politička situacija između Hrvatske i BiH, te Evropski pokušaj sporazuma između Srbije i Kosova, najeklakantniji su primjeri loših balkanskih odnosa. Kosovo je na kraju ove godine dobilo i svoju vojsku, a polemika sa Srbijom ostaje i dalje otvorena.

Očekuje nas nepredvidiva godina 

2018. godinu ostavljamo iza sebe; veliki problemi nisu riješeni, borba za prevlast otvorena je i nastavit će se i u narednoj godini, a da je teško predvidjeti kako će se stvari odvijati pokazala je i godina koja je iza nas, jer je u globalnim dešavanjima od prijateljstva do neprijateljstva samo jedan korak. Baš kao što smo počeli 2018. godinu tako počinjemo i 2019. godinu: Blomberg Ekonomist piše da je naredne godine moguć nuklearni rat. No, apokaliptičari – kao što smo vidjeli često pogriješe. Neka bude ponovo tako…