10 C
Tuzla
02.10.2023.

Svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenici ušla u Arhiv vizuelne historije Shoah fondacije

Memorijalni centar Srebrenica i USC Shoah fondacija, globalno vodeća organizacija za očuvanje usmene historije i jedna od ključnih institucija sjećanja na holokaust, danas su objavili da je pilot-zbirka od 20 svjedočanstava preživjelih i svjedoka genocida u Srebrenici postala dijelom Arhiva vizuelne historije.

Izvršna direktorica USC Shoah fondacije Kori Street naglasila je važnost prve kolekcije u VHA koja će se fokusirati na rat i genocid u Bosni i Hercegovini.

– Genocid u Srebrenici ostaje moralna mrlja u Evropi, masovno ubistvo počinjeno u centru kontinenta 50 godina nakon što se svijet zavjetovao: ‘Nikad više’. Čuvanje ovih glasova u Arhivu vizuelne istorije odaje počast žrtvama i pruža mogućnosti za istraživanje i obrazovanje o ovom relativno nedavnom primjeru genocida –  poručila je Street.

Svjedočenja bosanskih preživjelih i svjedoka prvog genocida koji se dogodio na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata snimio je Memorijalni centar Srebrenica i pokriva živote sagovornika prije, za vrijeme i nakon rata, s posebnim naglaskom na njihova iskustva tokom rata i genocida u Srebrenici. Novo partnerstvo između USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica je veliki korak u stvaranju prostora za preživjele genocida u Srebrenici kako bi podijelili svoja iskustva i educirali druge na globalnoj razini, navodi se na zvaničnoj web-stranici Shoah fondacije.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić rekao je da partnerstvo USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica i uključivanje svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenici u VHA dolazi u kritičnom trenutku.

– U eri društava poricanja i post-istine, ovi pojedinačni narativi uvijek su snažan saveznik pred onima koji žele da se bore protiv revizionizma – rekao je Suljagić.

U narednim mjesecima će prvih 20 svjedočanstava u VHA biti indeksirano, što je zamršen proces kojim će tim posebno obučenih stručnjaka u Bosni dodijeliti termine iz arhivskog tezaurusa ključnih riječi više od 60.000 ključnih riječi svakom minutu svjedočenja. Ovaj Arhiv je svjetski lider u arhivskom prikupljanju, čuvanju i pristupu svjedočenjima vezanim za holokaust i drugim zločinima protiv čovječnosti. Više od 55.000 izvještaja iz prve ruke o masovnim zločinima koji se protežu više od 100 godina indeksirani su ključnim riječima uključujući geografske lokacije, vremenske periode i dostupni su istraživačima, edukatorima, članovima porodice i javnosti.

Istraživač-saradnik u USC Shoah fondaciji Badema Pitić rekla je da će svjedočenje preživjelih genocida u Srebrenici u Arhivu “ne samo osigurati njihovo očuvanje i zastupljenost uz druge događaje u Arhivi, već će i popuniti prazninu u istraživanju o ovoj temi”. Pitić je dala izuzetan doprinos u ostvarenju saradnje između ove dvije institucije.

– Koristim ovu priliku da zahvalim cijelom timu USC Shoah Foundation na povjerenju, ali i cijelom timu Memorijalnog centra Srebrenica koji je bio uključen u proces dogovora ovog partnerstva i realizaciju indeksiranja: Hasanu Hasanoviću, Mahiru Omeroviću, Amini Žigi, Misali Muharemović, Eldini Halilović, Neinu Mustafiću, Elvisu Sejdinoviću, Dennisu Miskiću, Džanumi Džinić, Moniki Green, Enesu Softiću, Almasi Salihović, Ahmedinu Đoziću, Redžepu Ustiću, Nedimu Jahiću i Zlatanu Hajlovcu, te svima koji su u različitim momentima dali doprinos ostvarenju ove priče – poručio je Suljagić.

Pored toga što će se trajno čuvati u Arhivu vizuelne historije, svjedočanstva iz ove zbirke će također biti predstavljena na IWitness, nagrađivanoj obrazovnoj web stranici USC Shoah Fondacije koja pruža nastavnicima i studentima pristup, resurse i alate za integraciju svjedočanstva u svoj nastavni plan i program i obrazovanje, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO