-3 C
Tuzla
30.11.2023.

Svjetska javnost očekuje spektakularno svečano otvorenje ZOI u Pekingu

Svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu bit će održano danas na veličanstvenom nacionalnom stadionu “Ptičije gnijezdo”.

Poznavajući bogatstvo i moć N.R. Kine, svjetska javnost očekuje da će svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara biti jednako impresivno i spektakularno kao i otvaranje Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine. Najmnogoljudnija zemlja svijeta tada je priredila najveći i najskuplji olimpijski spektakl za koji nije štedjela sredstva.

Glavni reditelj ove ceremonije je 71-godišnji Zhang Yimou, filmski reditelj koji je bio glavni tvorac ceremonije otvaranja na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, koji je i ovaj put obećao pravi spektakl.

Svečano otvorenje OI u Pekingu počinje danas u 12.55 sati po našem vremenu.

Peking 2022. će biti veličanstveno okupljanje globalne sportske javnosti s 2.900 sportista iz više od 90 zemalja i regija svijeta, što će ovu olimpijadu postaviti na tron zimskih olimpijskih događaja.

Prvi put u historiji na zimskoj Olimpijadi nastupit će Saudijska Arabija i Haiti. Obje zemlje će imati jednog takmičara u veleslalomu – bliskoistočnu zemlju će predstavljat Fayik Abdi, a karipsku Richardson Viano.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na XXIV zimskoj olimpijadi sačinjavaju sportisti Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev. Njih predvodi pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine na čuvenom stadionu “Ptičije gnijezdo” imat Muzaferija i Nikolajev.

Olimpijada u Pekingu će imati najizjednačeniji broj muških i ženskih sportista. Možda najimpresivniji podatak je spremnost Pekinga da u toku globalne pandemije koronavirusa prihvati svjetske olimpijske delegacije. Sportisti moraju biti u potpunosti vakcinisani, a borilišta su zatvorenog tipa kako bi se umanjili kontakti među učesnicima i eventualne zaraze.

Štafeta olimpijske baklje krenula je iz olimpijskog parka 2. februara, ali skraćenom rutom zbog epidemioloških mjera. Ona će proći kroz Peking, Yanqing i Zhangjiakou u provinciji Hebei.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA