Svjetski dan borbe protiv AIDS-a – U svijetu je krajem prošle godine bilo skoro 38 miliona osoba inficiranih virsom HIV-a

     

Svjetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u decembru, s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a. HIV virus koji izaziva ADIS/SIDU kja je zarazna i zasad neizlječiva. To je hronični progresivni proces koji nastaje ulaskom HIV-a (virusa humane imunodeficijencije) u organizam. Sindrom stečene imunodeficijencije (eng. – Acquired Immunodeficiency Syndrome – AIDS) bolest je koja pretpostavlja teško oštećenje imunološkog sistema, tj. nemogućnost da se taj sistem brani od štetnog djelovanja različitih bolesti. Tada se smanjuje broj leukocita u krvi, smanjen je broj limfocita u limfnim čvorovima i slezeni, kao i broj zrelih T limfocita te se smanjuje količina antitijela.

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju, sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je “Zajednice prave razliku”. Zajednice doprinose odgovoru na AIDS na mnogo različitih načina. Njihovo vodstvo i zalaganje osiguravaju da odgovor ostane relevantan i utemeljen, držeci ljude u centru i nikoga ne ostavljaju iza sebe.

U svijetu je krajem prošle godine bilo 37,9 miliona osoba inficiranih HIV-om, dok je u toku 2018. godine HIV dijagnostifikovan kod 1,7 miliona osoba. U Bosni i Hercegovini prvi slučaj infekcije HIV-om zabilježen je 1986. godine.