26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Svjetski dan borbe protiv raka – 4. februar

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine podsjeća da se svake godine 4. februara, na Svjetski dan borbe protiv raka, usmjerava se pozornost na rak i njegovo suzbijanje, dijagnosticiranje i liječenje, uz priznanje napora organizacijama, zajednicama i pojedincima uloženih za smanjenje globalnog uticaja te bolesti.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana borbe protiv raka “Ukloniti prepreke u liječenju”, predstavlja podizanje svijesti o problemu u jednakosti koji pogađa gotovo sve, bez obzira da li su to zemlje sa visokim ili niskim i srednjim dohotkom.

Iz Zavoda ističu da je jaz u pravičnosti pružanja zdravstvene zaštite oboljelim od raka svakodnevnica u svim zemljama, bez obzira da li se radi o bogatim ili siromašnim i negativno utječe na sve osobe. Nažalost, on je više izražen u zemljama sa niskom i srednjim prihodom.

“Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi kod kojih se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 miliona u 2012. godini te 19,3 milona u 2020. godini na 30,2 miliona 2040. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 miliona u 2012. godini te 10 miliona u 2020. godini na 16,3 miliona 2040. godine”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Poručuju da se između 30 i 50 posto smrti od malignih neoplazmi moglo spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.

Neki od savjeta za smanjenje rizika od raka su: ne konzumirati duhan i duhanske proizvode, održavati zdravu tjelesnu težinu, zdrava ishrana, umjereno konzumiranje hrane, izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu, smanjiti izlaganje zračenju, dojenje i tako dalje.

Tokom pandemije COVID-19 fokus rada zdravstvenih radnika je bio i još uvijek je na odgovoru na pandemiju. Smirivanjem epidemiološke situacije očekuje se da će se zdravstveni radnici u svakodnevnom radu ponovo vratiti promotivno-preventivnom radu s pacijentima pri čemu maligne neoplazme predstavljaju veliki prioritet.

“Pandemija bolesti COVID-19 značajno je uticala na oboljele od raka zbog odgođenih snimanja, pregleda i promjena terapija. U tom kontekstu evropski plan borbe protiv raka prilika je za ublažavanje posljedica pandemije na skrb i potporu za oboljele od raka”, poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo.

Vezane vijesti

TUZLA