Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa obilježen u Tuzli

Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa obilježen u Tuzli

Autor: -

U povodu Svjetskog dana reumatoidnog artritisa Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona „SNAGA“ ukazalo je na probleme sa kojima se oboljeli svakodnevno suočavaju ali i na neke pozitivne pomake u liječenju ove bolesti. Naime, Tuzlanski kanton jedini je u Federaciji BiH koji izdvaja sredstva za primjenu biološke terapije za 20 pacijenata oboljelih od Reumatodinog artritisa, čime je znatno poboljšana kvaliteta njihovog življenja.

„Biološka terapija dovodi bolesnika u stanje remisije i dovodi potpuno bolest u stanje mirovanja. Vrlo je bitno prepoznati bolest na vrijeme i tu terapiju primjeniti na vrijeme. Svijet i zemlje u okruženju su prepoznale ovu metodu kao uštedu u svojim budžetima. U Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji oni imaju po nekoliko hiljada bolesnika na ovoj vrsti terapije koja se pokazala jako uspješnom“, izjavio je Suad Ajdaslić, predsjednik Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK „SNAGA“.

Amra Hasić od reumatoridnog artristisa oboljela je jo 2003. godine. Nakon niza pogrešnih dijagnoza i konvencionalne terapije lijekovima, 2011. godine započela je liječenje biološkom terapijom koje je nastavljeno i 2014. godine.

„Taj proces moje biološke terapije trajao je dvije godine i od 1.aprila 2016. godine ja više ne pijem nikakve lijekove. Znači 11 godina kako mi je dijagnoza postavljena a već godinu i po ne pije nikakve lijekove“, kazala je Amra.

Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Na području TK od RA se liječi oko 7,5 hiljada oboljelih svih životne dobi, a najviše u dobi od 20 do 40 godina. Do ukpnog broja oboljelih 20% je onih koji su trajni invalidi, a bolest ne štedi ni djecu. Stručnjaci smatraju da je broj oboljelih daleko veći, a u Udruženju se nadaju da će uskoro priliku za liječenje biloškom terapijom dobiti svi oni kojima je ona potrebna.