Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze – U fokusu medicinske sestre i njihova uloga u iskorjenjivanju ove bolesti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine podsjeća da je 24. mart – Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze.

– Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, dan kada je dr. Robert Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticirati i liječenju ove bolesti.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika za podizanje javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu skrb i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u smjeru okončanja globalne epidemije – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Od tuberkuloze svakog dana u svijetu umre više od 4.000 osoba, a oboli skoro 30.000, što tu bolest, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, označava jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti globalno.

– I ove godine, nastavljajući aktivnosti pod motom „Vrijeme je!“, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva zemlje članice i partnere na žurno djelovanje ka ispunjavanju obveza definiranih u Ciljevima održivog razvoja, SZO Strategiji „Okončajmo TB“, Deklaraciji iz Moskve o okončanju tuberkuloze i političkoj deklaraciji o tuberkulozi sa sastanka na visokoj razini Ujedinjenih nacija, dokumentima u kojima je iskazana snažna posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze – navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, to će Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u regiji Evropa biti obilježen s fokusom na ključnu ulogu medicinskih sestara/tehničara u iskorjenjivanju ove bolesti od koje u ovoj regiji svake godine oboli 275.000 osoba.

Medicinske sestre/tehničari su na prvoj liniji u borbi protiv tuberkuloze pomažući oboljelima da prođu izravno nadzirani tretman (Directly Observed Treatment, Short-course-DOTS), a takođe imaju i značajnu ulogu u komunikaciji i promociji zdravlja, pomažući borbi protiv stigmatizacije oboljelih i podizanju svijesti o prevenciji tuberkuloze.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvješća o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije za 2019. godinu, registrirano je 669 oboljelih od tuberkuloze, od toga 617 novih slučajeva. Od ukupnog broja oboljelih, 90 posto je imalo plućnu tuberkulozu. U navedenom razdoblju, najviše oboljelih evidentirano je među osobama starijim od 65 godina.

– Broj oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini se kontinuirano smanjuje, pored ostalog zahvaljujući ranijoj značajnoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, koja je doprinijela jačanju kapaciteta za implementaciju aktivnosti i mjera definiranih u programima kontrole tuberkuloze Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH. Preventivne aktivnosti, pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje mogu spriječiti dalje širenje tuberkuloze. Liječenje oboljelih od tuberkuloze je besplatno, podsjećaju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izvor: RTV SLON / Fena