Svjetski dan socijalnog rada kroz prizmu migrantske krize

Svjetski dan socijalnog rada kroz prizmu migrantske krize

Objavio: -

Ovaj dan obilježava se svakog trećeg utorka u martu sa ciljem kontinuiranog vrednovanja i jačanja doprinosa socijalnog rada društvu u cjelini.

Socijalni radnici svakodnevno daju odgovore na različite krize, otvaraju vrata sve većem broju korisnika i nude rješenja za sve širi spektar problema.
Značaj socijalnog rada u našoj zemlji nije prepoznat na odgovarajući način u šta se možemo uvjeriti tek letimičnim uvidom u socijalnu praksu – od onog što se podrazumijeva pod tim pojmom do isticanja uloge socijalnih radnika. I jedno i drugo svedeni su uglavnom na aktivnosti centara za socijalni rad nasuprot daleko izraženijim potrebama u cijeloj zajednici.

Ovogodišnja univerzalna tema obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada je „Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“, dok je misija OSCE-a u BiH u okviru ove teme fokus stavila na „Ljudsko dostojanstvo iz perspektive migrantske krize“.
Obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada prilika je da se ukaže na odgovornu ulogu socijalnih radnika i prioritete njihovog budućeg djelovanja.