Svjetski dan voda: Natječaj za učenike osnovnih škola 2020

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Povodom 22. marta – Svjetskog dana voda (http://worldwaterday.org/) JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Tuzla poziva sve Osnovne škole da zajedno sa njima rade na podizanju svijesti mladih o značaju vode, uštedi vode i očuvanju izvorišta.

Pozivamo Vas da učestvujete u ovom projektu i prenesete Vašim učenicima našu zamisao i date im podršku prilikom izrade crteža, naravno, najbolji će biti i nagrađeni.

Tema za 2020-tu je: „Water and climate change“ – „Voda i klimatske promjene“

Svjetski dan vode 2020. govori o vodi i klimatskim promjenama – i o tome kako su neraskidivo povezane. Kampanja pokazuje kako će naša upotreba vode pomoći u smanjenju poplava, suša, oskudice i zagađenja te će pomoći u borbi protiv samih klimatskih promjena.

Prilagođavanjem utjecaja klimatskih promjena na vodu zaštitit ćemo zdravlje i spasiti živote. Efikasnijom upotrebom vode, smanjit ćemo stakleničke plinove.

Koje su ključne poruke kampanje? 

 • Ne možemo priuštiti da čekamo. Kreatori klimatske politike moraju vodu staviti u središte akcionih planova.
 • Voda može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Postoje održiva, pristupačna i skalabilna rješenja za vodu i sanitarnu zaštitu.
 • Svako mora igrati ulogu. U našem svakodnevnom životu postoje iznenađujuće jednostavni koraci koje svi možemo poduzeti u svrhu rješavanja klimatskih promjena.

Još nekoliko činjenica:

 • Danas 1 od 3 osobe – oko 2,2 milijarde – živi bez sigurne vode za piće. (WHO/UNICEF 2019)
 • Do 2050. godine do 5,7 milijardi ljudi moglo bi živjeti u područjima gdje je vode najmanje jedan mjesec godišnje, stvarajući dosad neviđenu konkurenciju za vodu. (UNESCO 2018)
 • Opskrba vodom i sanitarna klima otporna na klimu mogli bi spasiti živote više od 360.000 novorođenčadi svake godine. (UN 2018)
 • Ako ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5°C iznad predindustrijskog nivoa, u usporedbi s 2°C, mogli bismo smanjiti vodni stres uzrokovan klimom do 50%. (UN-Voda 2019)

Od učenika očekujemo da se likovno izraze na zadate teme a od njihovih učitelja/nastavnika očekujemo da im pojasne tematiku.

Teme za crteže: (Tehnika po izboru)

 1. Kruženje vode u prirodi.
 2. Klimatske promjene i voda.

Nagrade – za svaku od 2 teme.

 1. 300KM i izlet na izvorišta cijelog razreda
 2. 200KM
 3. 100KM

Ciljana skupina:

 • 1-5 razred -> Tema 1
 • 6-9 razred -> Tema 2

Radove će bodovati nezavisna komisija sačinjena od radnika JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o Tuzla. Sve radove dostaviti poštom ili lično na adresu 2. Oktobar br. 1 75000 Tuzla. Uz radove obavezno dostaviti kontakt podatke. Radovi ce biti objavljeni na našoj web i facebook stranici.

Rok za dostavu radova je: 22.03.2020. Nakon čega slijedi bodovanje i proglašenje pobjednika.